Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Merlande

.štefan Hríb .editorial

V európskom parlamente som bol prvýkrát. Po páde komunizmu v ňom spoločne vystúpili Kohl a Mitterand, ...

.týždeň

Kto sme my, Západ?

.lukáš Krivošík .téma

Imigranti, prichádzajúci do Európy z Blízkeho východu i z Afriky, by sa mali prispôsobiť našej civilizácii. Už žiadne multi-kulti, ale prijatie našich pravidiel hry.

.týždeň

Sú najväčšou hrozbou kresťania?

.michal Magušin .téma

Maďarský premiér Viktor Orbán znel ako ustarostený strážca cenného pokladu svojho národa a celej Európy. „Nie je iná alternatíva. Musíme chrániť naše hranice,“ hovoril.

.týždeň

V extréme

.peter Schutz .týždeň doma

Ani nie tak odporom proti kvótam, ako neschopnosťou rozlíšiť medzi disentným názorom a nerešpektovaním pravidiel vmanévrovala vláda Slovensko do veľmi nekomfortnej polohy.

.týždeň

Svetový rast sa spomaľuje

.ján Tóth .týždeň v ekonomike

Cez víkend sa uskutočnilo pravidelné celosvetové stretnutie Medzinárodného menového fondu. 

.týždeň

Srdcom sestry Hermany

.sestra Hermana .osobnosti

Nedávno som sa pripravovala na zahraničnú návštevu. To bolo roboty! Najprv pozrieť protokol, potom zoznam potrebných vecí, potom druhý papier s telefónnymi číslami a ešte všeličo ...

.týždeň

Akreditácie – choroba alebo liek?

.martin Mojžiš .rozhovor

Je dlhoročným členom Akreditačnej komisie, ktorú časť akademickej obce považuje za liek pre choré slovenské vysoké školstvo, zatiaľ čo iná časť ju považuje za súčasť choroby.

.týždeň

Výzva obchodníkom – zverejňujte všetky ceny

.radovan Ďurana .týždeň v ekonomike

Sociálny balíček je kompletný. Predseda vlády Robert Fico si môže odškrtnúť aj zníženú DPH na potraviny. Urobil to šikovne, získal veľa mediálnej a voličskej muziky za málo peňazí ...

.týždeň

Zástupná vojna alebo ústup?

.marína Gálisová .politika

Sýrska občianska vojna trvá štyri roky a za desať dní v nej nastal taký prudký vývoj, akého sme neboli svedkami už dávno. Katalyzátorom bolo Rusko.

.týždeň

Turecko a jeho plynová karta

.eva Čobejová .politika

Nad Sýriou sa zráža veľa etnických, náboženských či veľmocenských ambícií. A aby toho nebolo dosť, pribudol k tomu všetkému ešte aj plyn. A plynová karta je vždy čosi ako eso.

.týždeň

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .týždeň vo svete

Karel Schwarzenberg už nebude kandidovať na predsedu svojej strany TOP 09. Stráca sluch a zdravie, hoci o dva roky ešte skúsi – v osemdesiatke – účasť vo voľbách.

Vodca a jeho kraj

Vodca a jeho kraj

.andrej Bán .spoločnosť

Pred necelými dvoma rokmi sa stal Marián Kotleba banskobystrickým županom. Počiatočné zdesenie okolia vystriedala apatia.

.týždeň

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .osobnosti

Anton Srholec je ako Severka na našej nočnej oblohe. Nikdy som sa s ním osobne nestretla. Naživo som ho videla len pri niekoľkých akciách, na ktorých sa angažoval ako občan. 

.týždeň

Gruzínsky vietor v Odese

.ondřej Soukup .reportáž

Mnohonárodnostný tím bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho sa snaží na príklade Odeskej oblasti ukázať, že reformy na Ukrajine sú možné.

.týždeň

Hokejová škola diplomacie

.martin Mojžiš .šport

Spor medzi slovenskými hokejovými reprezentantmi a prezidentom SZĽH uviazol na mŕtvom bode. Sú príčinou tohto stavu nedostatočné diplomatické schopnosti našich hokejistov?

.týždeň

Nečakané kvalifikačné bonusy

.bohumil Stejskal .šport

Keď v predchádzajúcej kvalifikácii hrala slovenská reprezentácia v Žiline posledný zápas, v ktorom mohla reálne zamiešať karty v hre o postup, ...

.týždeň

Kde spia sýrske deti

.magnus Wennman .fototéma

Vojna v Sýrii trvá už päť rokov. Medzi tými, ktorí pred ňou utekajú, sú dva milióny detí. Žijú na uliciach, v utečeneckých táboroch, putujú s rodičmi niekam, kde stále nehrozí ...

.týždeň

Na počiatku bolo slovo

.peter Jedlička .veda

Majú zvieratá jazyk? Kde v mozgu vzniká jazyk? Kričia francúzski novorodenci po francúzsky? Ako sa deti učia rozprávať?

.týždeň

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .osobnosti

Milí priatelia, keď som bol malý, tak som sa vždy niekde zababral. Váľal som sa po zemi, v tráve, v bodliakoch i kríkoch. Krížom-krážom som prelietal po pieskovisku.

.týždeň

Džezová flauta

.martin Mojžiš .spoločnosť

Ako stredoškoláčka povyhrávala veľa národných aj medzinárodných hudobných súťaží. Na vysokej škole chcela študovať flautu aj džez. Takže sa musela vybrať do Londýna. Mária Rehákov ...

.týždeň

Masová vražda ako defekt

.michal Patarák .lifestyle

Agresia je súčasťou prirodzenej výbavy človeka, pričom niektorí autori sa domnievajú, že je to tak aj s impulzmi k vraždeniu.

EÚ je nedokonalá, ale vďaka za ňu

EÚ je nedokonalá, ale vďaka za ňu

.dalibor Roháč .esej

Máločo vyvoláva medzi pravičiarmi taký reflexívny odpor ako Európska únia. Je to predsa byrokratické monštrum, ktoré si salámovou metódou odkrajuje zo slobody Európanov a nahradzuje ...

.týždeň

Pod lupou Jána Štrassera: Dúha nad Slovenskom?

.ján Štrasser .klub

„Už chýba len dúha nad mestom,“ zažartoval Peter Sagan, keď ho predminulý týždeň v stredu nadšene vítalo preplnené hlavné námestie v jeho rodnej Žiline.

.týždeň

Posadnuté knihami

.anton Vydra .literatúra

Čítajúce ženy priťahujú pozornosť, za čo zrejme môže niekoľko zakorenených predsudkov.Robia knihy ženy inteligentnejšími, sexuálne atraktívnejšími alebo trochu čudáckymi bytosťami ...

.týždeň

Jaroslava Durdiaková: Vedú ma šťastné náhody

.elena Akácsová .lifestyle

Genetička Jaroslava Durdiaková bola spolu s biológom Petrom Celecom nedávno prebrať na Harvarde Ig Nobelovu cenu za zistenie prítomnosti mužskej DNA v ženských slinách ...

.týždeň

Lúčenie

.jela Krajčovič .lifestyle

Ktovie, ako sa kráľ Béla IV. lúčil s mestom. Rituály pri zakladaní sídel sú historicky doložené, no keď sa odniekiaľ odchádza, takisto by sa patrilo epochu uzavrieť.

.týždeň

Apple proti reklamám

.alexander Mravčák .technológie

Reklama na internete je premnožená a mnohým to začína prekážať. Malé skupiny s ňou vedú partizánsku vojnu už dlhšie, no najnovšie majú veľmi silného spojenca – Apple.

.týždeň

V hlavnej úlohe genius loci

.juraj Malíček .film

Ambiciózny česko-slovenský film Wilsonov ohlasovala exponovaná PR kampaň, na slávnostnej premiére sa dokonca zúčastnil prezident.

.týždeň

Ako sa nepripojiť k svetovej kinematografii

.michal Tallo .film

Vo filme Wilsonov nakrútenom voľne podľa knižnej predlohy Michala Hvoreckého sa predstavitelia medzivojnovej Bratislavy snažia o pripojenie mesta k Spojeným štátom americkým.

.týždeň

Hudba je dnes príliš prístupná

.filip Olšovský .kultúra

Patrí k najoceňovanejším gitaristom súčasnosti. Spoluzakladal kapelu Radiohead. Momentálne koncertuje s londýnskym orchestrom a skladá hudbu k filmu režiséra P.T. Andersona.

.týždeň

Skúška s Filipom

.peter Bálik .juraj Kušnierik .kultúra

Jedenásteho júla 2000 zomrel Jaro Filip. Desiateho októbra 2015 sa začalo turné Richarda Müllera a Andreja Šebana s názvom 15 rokov bez Filipa.

.týždeň

Filištínska cibuľa

.jozef Koleják .lifestyle

Mnohí sa s ňou už niekoľkokrát stretli. Čudná, podlhovastá alebo guľatá potvorka, ktorá v predajni stojí dvakrát toľko, čo jej normálna a notoricky známa kuchynská príbuzná.

.týždeň
42/2015