Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V hlavnej úlohe genius loci

.juraj Malíček .časopis .film

Ambiciózny česko-slovenský film Wilsonov ohlasovala exponovaná PR kampaň, na slávnostnej premiére sa dokonca zúčastnil prezident.

ak sa o filme dá povedať čosi nebanálne, tak to, že pri premýšľaní o ňom nemusíme byť vôbec zhovievaví.

Vo Wilsonove hrá celá plejáda elitných českých a slovenských hercov. Kraus, Macháček, Zindulka, Kassai, Stanke, Pauhofová, predstaviteľ hlavnej úlohy Vojtěch Dyk sa medzi nimi dokonca trocha stráca. Obsadenie je veľkou devízou Wilsonova a zásadnou, lebo Wilsonov je najprv žánrový film, až potom všetko ďalšie a žánrový film je film hviezd, čo sa dotýka aj využitia inštitúcie „camea úloh“, kde sa hviezdy objavujú aj v zdanlivo bezvýznamných štekoch, ktoré nás potešia o to viac, že ich tam nečakáme. Wilsonov má takto rozprávača, pána Lasicu, má Milana Markoviča, ktorý si to vyslovene užíva a má Emíliu Vášaryovú, ktorej nemá prítomnosť vo finálnej sekvencii dodá rozuzleniu zápletky toľko vážnosti a majestátu, že síce môže vyznieť komicky a groteskne – teda presne tak, ako má, ale nezmení sa na frašku – čo by bolo v paródii veľmi nebezpečné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite