Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svetový rast sa spomaľuje

.ján Tóth .časopis .týždeň v ekonomike

Cez víkend sa uskutočnilo pravidelné celosvetové stretnutie Medzinárodného menového fondu. 

zatiaľ čo u nás sa momentálne ekonomické diskusie vedú o DPH sadzbe pre kapustu, zemiaky alebo jesetery, Fond prognózuje v tomto roku najslabší celosvetový ekonomický rast od krízy. Prudko pribrzďujú rozvíjajúce sa ekonomiky vrátane Číny. Niektorí ekonómovia upozorňujú na tzv. sekulárnu stagnáciu. Zvýšená ustráchanosť voči riziku, veľká vôľa šetriť, malá motivácia investovať a zlá demografia môže vyústiť do stavu, keď ekonomiky nebudú vedieť rásť ani v prostredí veľmi uvoľnenej menovej politiky. A každý negatívny šok ich môže uvrhnúť naspäť do recesie. To bude naďalej podporovať zvýšenú chuť šetriť a nechuť investovať. A hlavne, menová politika bude čoraz ťažšie udržiavať takýto stav štandardnými nástrojmi.

Názory sa líšia aj v tom, ako môže dopadnúť súčasná situácia v Číne. Optimisti sa nazdávajú, že napriek hrozivej demografii do budúcnosti a utopeným peniazom v neefektívnych investíciách Čína bude môcť zopár rokov ťažiť zo svojej obrovskej masy populácie, ktorá ešte stále ekonomicky spí na vidieku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite