Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jaroslava Durdiaková: Vedú ma šťastné náhody

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Genetička Jaroslava Durdiaková bola spolu s biológom Petrom Celecom nedávno prebrať na Harvarde Ig Nobelovu cenu za zistenie prítomnosti mužskej DNA v ženských slinách ...

... po intenzívnom bozkávaní. Je to cena za výskumy, nad ktorými sa ľudia najprv zasmejú a potom zamyslia.

Vyštudovala som genetiku.
To je moja srdcovka, hoci sa od nej teraz odkláňam. PhD. som získala v odbore Normálna a patologická fyziológia, v súčasnosti som skôr interdisciplinárna. K výskumu bozkávania som sa dostala náhodou, tak ako k mnohým dôležitým veciam v mojom živote. Vedú ma vzácne náhody a mám šťastie na ľudí. Polovica mojej práce je veda, na fyziológii sa venujeme hľadaniu príčin autizmu, alebo študujeme efekt testosterónu na ľudské správanie a fungovanie mozgu. Keď sa mi vo vede nedarí, a to sa môže ťahať dlho, tak je to super, že mám dva protipóly, popri práci v laboratóriu aj prácu so študentami medicíny. Hoci prídem zo školy vyšťavená, učenie ma baví.

Ľúbim fajnoty.
Som veľký šťastko, lebo mám skvelého priateľa, profesionálneho kuchára, ktorý mi svojím umením ochotne plní tieto moje želania. Nad jeho výtvormi dokážem mňamkať skoro celý deň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite