Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zástupná vojna alebo ústup?

.marína Gálisová .časopis .politika

Sýrska občianska vojna trvá štyri roky a za desať dní v nej nastal taký prudký vývoj, akého sme neboli svedkami už dávno. Katalyzátorom bolo Rusko.

hrozí konfrontácia s Američanmi na pôde Sýrie? Alebo sa USA stiahne?

Barack Obama vylúčil, že by v Sýrii hrozila tzv. zástupná vojna medzi USA a Ruskom. Treba však vidieť fakty a človek hneď zapochybuje.

USA síce pozemnú vojenskú prítomnosť na sýrskom území nemajú, ale materiálne a výcvikom podporujú sýrsku umiernenú opozíciu. Zároveň podnikajú letecké útoky proti pozíciám Islamského štátu – ktorý tiež bojuje proti sýrskemu prezidentovi Asadovi, len jeho ciele sú od umiernenej opozície veľmi odlišné. Rusko ide priamo proti USA, keď podporuje prezidenta Asada a už dávnejšie má v Sýrii vojenských inštruktorov a dodáva tam bojovú techniku. Teraz už vedie aj oficiálne bojovú kampaň v Asadov prospech. Kremeľ síce tvrdí, že v Sýrii bojuje proti Islamskému štátu – to môže pôsobiť ako ušľachtilý a žiaduci cieľ. Jeho údery však príliš často nevedú proti pozíciám IS, ale proti umiernenej opozícii – tým skupinám, ktoré podporuje Amerika. Toto už na zástupnú vojnu vyzerá. Američania o ňu rozhodne nestoja. Sú však v nevďačnej pozícii a musia sa rýchlo rozhodnúť, čo urobia.

.už nik nechce zvrhnúť Asada
Majú viac možností. Jednou je efektívnejšie podporiť umiernenú opozíciu. Hovorca Pentagónu Peter Cook v piatok oznámil, že USA mienia poskytovať zbrane a výstroj prevereným vodcom povstalcov a ich jednotkám takým spôsobom, aby bolo možné túto pomoc rozšíriť. A zároveň, že dôjde k vzdušnej podpore povstalcov, bojujúcich proti Islamskému štátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite