Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výzva obchodníkom – zverejňujte všetky ceny

.radovan Ďurana .časopis .týždeň v ekonomike

Sociálny balíček je kompletný. Predseda vlády Robert Fico si môže odškrtnúť aj zníženú DPH na potraviny. Urobil to šikovne, získal veľa mediálnej a voličskej muziky za málo peňazí.

no aké to bude mať následky?

Ministerstvo financií rozpočtuje výpadok príjmov z dane z pridanej hodnoty (DPH) približne na osemdesiat miliónov eur. Výnos z DPH tak štátu klesne o symbolických 1,5 percenta. Keď pracujete s rozpočtom, v ktorom medziročne majú daňovo-odvodové príjmy narásť o 701 miliónov eur, a vďaka cenovej deflácii nemusíte zvyšovať sociálne dávky, a len symbolicky dôchodky, tak si takúto „stratu“ v prospech voliča s nízkym príjmom môžete ľahko dovoliť.

.nedať sa opantať
Prísny analytik by mal byť spokojný. Vláda tým nezvyšuje významne deficit verejných financií a zoznam potravín je úzko definovaný. Aj ekonóm ľavicového think-tanku bude spokojný. Veď základné potraviny tvoria veľkú časť spotrebného koša nízkopríjmových skupín, pomôže to hlavne im. To, že to pomôže aj bohatým, už nejako vydržíme. Však oni dostali 25-percentnú daň na príjmy. Kto však spokojný nemôže byť? Nechajme bokom poradcov pre zdravú výživu a lekárov, ktorým nie je po chuti podpora masla či bravčového.

Nespokojný je daňový poplatník, ktorý sa nenecháva opantať hitmi spravodajstva aktualizovaného minútu po minúte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite