Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gruzínsky vietor v Odese

.ondřej Soukup .časopis .reportáž

Mnohonárodnostný tím bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho sa snaží na príklade Odeskej oblasti ukázať, že reformy na Ukrajine sú možné.

obyvatelia mesta nemajú prehnané očakávania, ale sú ochotní dať reformátorom šancu.

Bývalý gruzínsky prezident Saakašvili bol menovaný gubernátorom Odeskej oblasti. Koncom mája táto správa vyvolala búrlivú diskusiu hlavne v Rusku a na Ukrajine. Pár mesiacov po tomto menovaní je väčšina obyvateľov prekvapivo zhovievavá pri hodnotení kontroverzného politika. Pre priaznivcov Majdanu je jeho osoba sľubom skutočných reforiem a boja s korupciou. Tí, ktorí majú skôr proruské postoje, zase s istou dávkou rezignácie tvrdia, že horšie už byť jednoducho nemôže, a pokiaľ sa Michailovi Saakašvilimu podarí urobiť niečo pozitívne, sú ochotní zatlieskať mu.

.ukážeme, že to ide
Saakašvili sa nikdy nebál silných výrazov. „Urobíme z Odesy výkladnú skriňu celej Ukrajiny. Príďte zase o rok a to mesto nespoznáte. Ukážeme všetkým vrátane Ruska, aký je tu obrovský potenciál. Bude to perla Čierneho mora,“ hovorí mi, obklopený miestnymi aktivistami a novinármi. Porovnanie s Ruskom v jeho prejavoch zaznieva často. Presne pred rokom dokonca predvídal, že do dvanástich mesiacov skrachuje ruská ekonomika, čo mu proruskí aktivisti s obľubou pripomínajú.

Ambície jeho tímu rozhodne nie sú malé. „My prosto musíme robiť všetko pre to, aby sme uspeli. Pokiaľ sa to podarí, tak sa naše skúsenosti rozšíria po celej Ukrajine. Budú k nám jazdiť učiť sa. Zároveň vyvoláme tlak na centrálnu vládu, ktorá je nesmierne pomalá pri zavádzaní životne nutných reforiem. Takže sa nebudú môcť vyhovárať, že niečo nejde,“ hovorí Saakašviliho poradca Saša Borovik.

Právnik s diplomom z Univerzity Karlovej a nemeckým občianstvom nie je jediným cudzincom, ktorého si Michal Saakašvili do Odesy priviedol. V užšej skupine spolupracovníkov nového gubernátora je len jedna rodáčka z Odesy – Júlia Maruševská. Ale táto 25-ročná doktorandka Kyjevskej štátnej univerzity žila posledných šesť rokov v ukrajinskom hlavnom meste.

Najväčšiu pozornosť novinárov na seba strháva Mária Gajdarová, ruská ekonómka a opozičná aktivistka, ktorá má v Odeskej oblasti na starosti zdravotníctvo a sociálnu problematiku. Týmto sa už raz zapodievala v Kirovskej oblasti u liberálneho ruského gubernátora Nikitu Bjelycha. Podarilo sa jej tam napríklad zaviesť možnosť objednávať sa k lekárom cez internet, žiadny prielom však nedosiahla. „Niektoré veci sa rýchlo urobiť nedajú. Vy ste v Česku tiež menili zdravotnícky systém pár rokov,“ hovorí Mária Gajdarová.

Šéfov silových zložiek si Michail Saakašvili priviedol z Gruzínska. Kľúčovú pozíciu odeského prokurátora obsadil Zurab Adeišvili, ktorý bol za Saakašviliho prezidentovania ministrom spravodlivosti aj generálnym prokurátorom. Šéfom polície sa stal Georgi Lordkipanidze. Obaja Gruzínci prakticky neposkytujú rozhovory a podľa zlých jazykov je to najmä pre zlú znalosť ukrajinčiny.

S výnimkou Maruševskej týchto ľudí spája rovnaká motivácia – ukázať svetu, že sa v hodnotení ich osôb mýlil. Saša Borovik chce predviesť ukrajinskému premiérovi Arsenijovi Jaceňukovi, s ktorým mal konflikt, že svojej práci rozumie. Mária Gajdarová bola v Rusku terčom kampane, ktorá ju označovala za nie príliš schopnú, hoci príťažlivú dcérku kedysi významného otca.

V prípade Michaila Saakašviliho a jeho gruzínskych spolupracovníkov je to ešte jasnejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite