Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Ako som sa rozhodol

.štefan Hríb .editorial

Ešte nikdy mi to netrvalo tak dlho. Lámal som si hlavu, spytoval si svedomie, počúval som iných, aj zopár hádok prebehlo. Napokon som prišiel k rozhodnutiu, s ktorým viem žiť.

.týždeň

Zlomy slovenských volieb

.michal Magušin .lukáš Krivošík .michal Novota .téma

Od prvých slobodných volieb v roku 1990 sme zažili voľby, ktoré rozhodovali o osude krajiny, i také, ktorých témy a spory medzičasom upadli do zabudnutia.

.týždeň

Voľby a hra na emócie

.anton Vydra .téma

Stále si myslíte, že práve vy ste tie racionálne bytosti, ktoré sa nerozhodujú podľa pocitov a subjektívnych sklonov, ale na základe racionálneho kalkulu?

.týždeň

Ako volí Hron

.andrej Bán .téma

Terénny prieskum duševného rozpoloženia voličov je užitočný, aspoň tie hrozné veci viete skôr. Od Kráľovej hole po Dunaj majú mnohí iba jednu dilemu. Fico, Kotleba alebo Boris ...

.týždeň

O čom sú voľby 2016?

.redakcia .téma

Podľa viacerých ľudí voľby v roku 2016 na rozdiel od minulosti neprinášajú silnú emóciu, ani veľmi vysoké očakávania, i keď sú dôležité.

.týždeň

Pred cieľovou rovinkou

.peter Schutz .týždeň doma

Hoci kampaň nie je strhujúca, najrealistickejší scenár povolebného usporiadania z prelomu rokov, teda jednofarebný Fico III, už akosi zmyli februárové pľušte.

.týždeň

Voľby a ekonomika

.ján Oravec .týždeň v ekonomike

Týždeň pred voľ bami sme oslovili dvoch našich ekonomických stĺpčekárov s otázkou, nakoľ ko bude výsledok týchto volieb dôležitý pre slovenskú ekonomiku.

.týždeň

Srdcom sestry Hermany

.sestra Hermana .osobnosti

ČA-BA-KRA nie je zázračné slovo ani slovo z nejakej kúzelnej formulky. Pre nás rehoľníkov znie skôr tak obyčajne, no predsa nám vždy rozbúcha srdce a v hlave otvorí otázku: Aj ...

.týždeň

Je Boris vôbec euroskeptik?

.marína Gálisová .týždeň vo svete

Súčasťou britskej debaty o Brexite je aj tvrdý spor medzi premiérom Davidom Cameronom a starostom Londýna Borisom Johnsonom.

Niektorých sa zakrúžkovať oplatí

Niektorých sa zakrúžkovať oplatí

.štefan Hríb .rozhovor

Na jej filmy sa na Slovensku nenašli peniaze, ale v Česku patrí medzi uznávaných dokumentaristov. O poslednej kampani na slovenského prezidenta nakrútila film Ťažká voľba.

.týždeň

Štrajk z prvej ruky

.martin Mojžiš .spoločnosť

Sú občas také dni, keď sa čas zrýchli a dôležité veci sa dejú jedna za druhou. Má človek občas také šťastie, že je pritom, keď sa to deje.

.týždeň

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .týždeň vo svete

Tak dlho komentátori volajú po prísnych trestoch pre úradníkov ... až také tresty prichádzajú a komentátori sa škrabú po hlave: Moment, nie je tu nejaký problém? 

.týždeň

Žiadny Brexit nebude

.anatole Kaletsky .politika

Spomedzi množstva problémov, ktorým Európska únia tento rok čelí – utečencom, populistom, Nemeckom podnecovanej úspornosti, bankrotu Grécka a možno i Portugalska – je aspoň .. ...

.týždeň

Brexit by uškodil celému Západu

.dalibor Roháč .politika

Prívrženci Brexitu sa často optimisticky nazdávajú, že Veľká Británia po vystúpení z Európskej únie by bola aktívna, globálne angažovaná a rešpektovaná veľmoc.

.týždeň

Go go go!

.andrej Bán .fototéma

Macedónsko sa pred migrantmi uzatvára a oplocuje. Malá balkánska krajina je na trase od Turecka po Nemecko pre EÚ kľúčová.

.týždeň

Fakty o prisťahovalcoch

.david Brooks .týždeň vo svete

Donald Trump založil svoju kampaň na prísľube, že vybuduje múr pozdĺž mexickej hranice. Ten nápad vyráža dych (a je aj neuskutočniteľný).

.týždeň

Medvede v tieni utečencov

.peter Nágel .kultúra

V Berlíne sa prekvapenie nekonalo. Víťazstvo talianskeho dokumentu Požiar na mori prijali spontánnym potleskom diváci i novinári.

.týždeň

Pod lupou Jána Štrassera: Veľmi-veľmi chcem...

.ján Štrasser .klub

V sobotu budú parlamentné voľby. Statusy ľudí z môjho prostredia sú naliehavé – voliť, voliť, voliť! Je to občianska povinnosť!

.týždeň

Aj veľkým duchom môže ujsť vlak

.vladimír Burjan .literatúra

Podľa mnohých expertov je škola v kríze, pretože sa mení príliš pomaly. Konrad Liessmann naopak tvrdí, že snahy prispôsobiť sa dnešnému svetu jej škodia najviac.

.týždeň

Jazzový ostrov

.peter Bálik .kultúra

Približne pred tridsiatimi rokmi sa v komunistickom Československu konal posledný veľký proces proti nezávislej kultúre. Na lavičke obžalovaných bola Jazzová sekcia.

.týždeň

Recenzie

.kultúra

DIVADLO Meno Štúdio L+S • BALET Slovenské tance SND • FILM Zoolander 2

.týždeň

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .osobnosti

Milí priatelia, sú veci osobné a veci neosobné. Medzi najneosobnejšie veci planéty patrí darčekový kôš. 

.týždeň

Modlitba premieňa

.christoph Schönborn .osobnosti

Ježiš často vyhľadával samotu. Opakovane sa vytrácal, aby bol sám. Vychutnával si najmä ticho hôr. Nie že by sa stránil kontaktu s inými ľuďmi. 

.týždeň

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .osobnosti

Stojíme s Táňou K. na chodníku. Pozerám na rozbitú dlažbu v centre mesta a ona mi rozpráva o podnikateľovi, ktorý si prispôsobil výstavbu diaľnice tak, že vedie k jeho domu. 

.týždeň

Ako zistiť, čo bude fungovať?

.elena Akácsová .lifestyle

Dokonalý plán neexistuje. Najlepšia cesta k riešeniu problémov v nepredvídateľnom svete sa dá odkukať od evolúcie – metóda pokusu a omylu. 

.týždeň

Martin Burlas: Odtok musí zostať čistý!

.elena Akácsová .lifestyle

Hudobný skladateľ a režisér Martin Burlas, frontman skupiny Ospalý pohyb, sa teší, že ich album už len čaká v Loděniciach na voľný termín lisovania.

.týždeň

V Zakopanom

.marína Gálisová .lifestyle

Sedíme v aute, vychystaní za snehom a skokanskými mostíkmi do Zakopaného, lebo kvalitný a zároveň prirodzene zasnežený detský mostíček, pätnástka, u nás nie je. 

Dve stretnutia s Ecom

Dve stretnutia s Ecom

.marek Debnár .kultúra

Umberto Eco by sa dnes dožil 86 rokov. Pôvodne som chcel napísať o stretnutí, ktoré sa odohralo v máji v roku 2015 v Lodži na konferencii Semiotica 2015, ktorej predsedal profesor ...

.týždeň

Namiesto nekrológu

.stanislav Vallo .kultúra

Illustre Professore, Caro Amico… takto som začínal väčšinu občasných mailov adresovaných pánovi profesorovi Ecovi, a vo väčšine z nich som sa ho pokúšal ...

.týždeň

Bismarckova kúra

.jozef Koleják .lifestyle

Je stočený ako slimák. Nádherne kyslý, dokonale jemný. Pomáha v tých najhorších chvíľach, keď nám ide hlava vybuchnúť a žalúdok sa obracia,pretože sme toho včera veľmi veľa popili ...

.týždeň
9/2016