Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niektorých sa zakrúžkovať oplatí

.štefan Hríb .ekonomika .rozhovor

Na jej filmy sa na Slovensku nenašli peniaze, ale v Česku patrí medzi uznávaných dokumentaristov. O poslednej kampani na slovenského prezidenta nakrútila film Ťažká voľba.

Niektorých sa zakrúžkovať oplatí boris németh

Z politiky je síce znechutená, ale určite pôjde voliť.
Zuzana Piussi.

tvoj najnovší film je o voľbách. Súvisia voľby, ktoré opisuješ vo filme, s tými, ktoré nás čakajú?

Určite, vidím tam podobné mechanizmy. Nechcela som urobiť film o konkrétnych voľbách. Natočili sme 130 hodín materiálu a nechali ho odstáť, aby zostali len nadčasové veci. Chceli sme spraviť film, ktorý by zachytil mechanizmy volieb.

aké sú to mechanizmy?

Napríklad vytváranie strachu. PR experti nám vo filme vysvetľovali, že strana vedie buď negatívnu, alebo pozitívnu kampaň. So strachom sa pracuje napríklad tak, že sa Kiska označí za scientológa. A povie sa: Čo sa stane so Slovenskom, keď sa takýto človek dostane k moci? Zapredá nás americkej sekte!

keď si to natáčala, pochopila si, že si to vymýšľajú?

Keď nakrúcam, iba sa pozerám a nevidím za tým nič iné. Ale pri ďalších voľbách som zrazu spozorovala, ako sa znova vytvára strach. Tentokrát z utečencov, ktorých tu pritom ani nemáme. No máme slogan: Chránime Slovensko. Ale nemáme pred čím.

je to podobné v tom, že Fico používal vymyslený ­prob­lém aj vtedy, aj teraz, aby vyvolal strach?

Určite, tak sa pracuje so strachom. Keď chcete, aby bol mechanizmus účinný, musíte ho dávať viackrát za sebou. Ďalší spôsob je ten, že ľudí zaplavujete kauzami. Pri Procházkovej kampani vysvitlo, že nevie vysvetliť peniaze na kampaň. Objavil sa Matovič s nahrávkou, ktorý Procházkovu kauzu využil. A zrazu tu po čase máme Matovičovu kauzu. Ten mechanizmus jedny voľby neukážu. Musíte nakrúcať viac volebných kampaní.

kiskova kampaň nebola v porovnaní s Ficovou negatívna. Prečo podľa teba napriek tomu vyhral voľby?

Vzhľadom na profesionálny pozitívny obraz pána Kisku už pred vstupom do kampane by to bolo neprirodzené. Pravdepodobne na tom sám trval.

pomery na Slovensku sleduješ dlhšie, máš za sebou už zopár dokumentárnych filmov. Prezidentské voľby dopadli predsa len prekvapivo. Všetci čakali, že Fico vyhrá. Nevyhral. Skoro to vyzeralo tak, že prezidentské voľby boli progresívne a že sme sa polepšili.

Aj ja mám pocit, že tento film vyznieva pozitívne. Krajina sa vzchopila a zvolila si nepolitického, ľudského človeka. Demokracia je oheň, s ktorým treba pracovať. Slovensko vie vždy prekvapiť tým, koho odmietne. Ukázalo sa to aj pri Mečiarovi a teraz aj pri Ficovi.

film si nakrúcala v priebehu kampane, keď nič nebolo jasné. Aký si mala pocit, kto vyhrá?

Vôbec som nevedela, kto vyhrá. Pri nakrúcaní sme žili iba kampaňou. Až tak, že sme nakrútili mnoho materiálu, ktorý som nepoužila, lebo nebol nadčasový.

volila si v prezidentských voľbách?

Samozrejme. Vždy chodím voliť.

bola si s výsledkom spokojná?

Áno, bola.

volila si Andreja Kisku aj v prvom kole?

Nie, volila som Procházku.

prečo?

Presvedčilo ma aj to, že mojim priateľom v Kremnici, ktorí zachraňujú bane a okolitú krajinu, pomáha Procházka ako právnik úplne nezištne. A tiež som videla, že sa nachádzame v krajine, ktorá má ľudí ako Harabin. Vedela som, že tento človek súdom rozumie. Považovala som za najdôležitejšie, aby sme mali prezidenta, ktorý rozumie justícii a zákonom.

to je zvláštne, lebo Procházka vo filme vyzerá ako škrobený a neúprimný človek.

Nie ja, kamera ukazuje človeka v istých situáciách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite