Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako volí Hron

.andrej Bán .časopis .téma

Terénny prieskum duševného rozpoloženia voličov je užitočný, aspoň tie hrozné veci viete skôr. Od Kráľovej hole po Dunaj majú mnohí iba jednu dilemu. Fico, Kotleba alebo Boris.

Slučka, guľka alebo jed?

Nie Dunaj ani Váh, približne tristo kilometrov dlhý Hron je mýtická slovenská rieka. Handelci, drevorubači, bačovia a valasi, pytliaci, kovorobotníci, Černákovci a iní mafiáni, mečiarovci, ficovci, kotlebovci: skutočne pestrý herbár. Opakovane sa do milovaného rodného kraja mojich predkov vraciam, aj pred voľbami.

heľp!

Zdá sa mi, že ministrom dopravy bol Ján Figeľ, keď niekomu konečne napadla skvelá myšlienka: zo štátnej horehronskej cesty E66, od Banskej Bystrice vyššie po toku rieky, až po Vernár, urobíme repliku slávnej americkej Route 66. Pán minister tuším prišiel vtedy na motorke (Harley?) a vyzeralo to nádejne. Žiaľ, akosi to zaspalo.

V Brezne sa svojho času zbratali Rázus s Hlinkom. Vždy, keď vychádzam autom doľava z rekonštruovaného námestia so sochou Štefánika, spomeniem si na Route 66. Jej kóty s vysokou turistickou hodnotou by mohli vyzerať takto: hotel Ďumbier ako svojho času hlavný stan Mikuláša Černáka, rómska kolónia a zničená bytovka ako z Aleppa na periférii, potom Bujakovo, Braväcovo, Polomka so slávnymi čepcami. A potom, samozrejme, Heľpa. Epicentrum folklóru, o ktorom svojho času český Reflex napísal pamätnú reportáž s názvom Heľp! Keďže nemám know-how na reprezentatívny prieskum, musím sa uspokojiť s intuíciou a miestami, kde sa respondenti prirodzene vyskytujú. „Kde tu je krčma?“ otázka, ktorú opakovane položím na celom toku rieky.

„Hotel Heľpa na hlavnej,“ znie odpoveď. Krčma v hoteli? Nedokončená budova pripomína väčší rodinný dom. Krčmu hľadám zbytočne, sú tam iba akési neoznačeného dvere do podzemia, do ktorých sa spočiatku bojím vstúpiť. Na recepcii dve ženy práve čistia sklenenú vitrínu a ukladajú do nej bábiky v ľudových krojoch. Kúzlo situácie. Sú to spočiatku utajené, neskôr otvorené voličky Fica. „Tak ako Mečiar, aj Fico zabraňuje tomu, aby si nás rozobrali západné firmy. Pijete niekedy zahraničné mlieko zo supermarketu? Fuj, ja nie! Okrem toho, vidíte tú opravenú cestu od Brezna? Urobila sa za Fica. A vďaka Ficovi a jeho príspevkom na lyžiarske zájazdy tu mám školákov,“ hovorí majiteľka hotela Helena Melková. S kolegyňou medzi rečou spomenú, že ak nie Fica, volili by naisto Kotlebu. „Alebo Borisa,“ žmurkne tá druhá.

O niečo precíznejší v argumentácii je dole v krčme mladý muž v montérkach pri pive. Ako šofér si objednávam BB kolu, dvojnásobne lacnejšiu repliku kofoly, pretože drahý originál (20 centov za deci) by tu veru ľudia nepili. „Pôjdem určite voliť, aby môj hlas nepadol Smeru. Ešte nie som rozhodnutý koho, ale mám dvoch kandidátov,“ hovorí robotník z fabriky v Závadke Erik Kačmarčík a očakávane pokračuje: „Mariána Kotlebu alebo Borisa Kollára.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite