Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Žiadny Brexit nebude

.anatole Kaletsky .časopis .politika

Spomedzi množstva problémov, ktorým Európska únia tento rok čelí – utečencom, populistom, Nemeckom podnecovanej úspornosti, bankrotu Grécka a možno i Portugalska – je aspoň ...

... jeden na ceste k svojmu rozlúšteniu. Veľká Británia nebude hlasovať za odchod z EÚ.

Táto odvážna predpoveď môže byť v protiklade s prieskumami, ktoré signalizujú približne päťdesiatpercentnú podporu Brexitu v júnovom referende. Zásluhou euroskeptického spochybňovania novej dohody z 19. februára sa názor britskej verejnosti dokonca ešte nejakú chvíľu môže priklánať k možnosti „von“. Napriek tomu je najvyšší čas, aby sa svet prestal strachovať. Politický a ekonomický rozmer tejto otázky prakticky garantuje, že britskí voliči zahlasujú za zotrvanie v EÚ. Bez ohľadu na to, že to z prieskumov verejnej mienky možno nebude zrejmé týždne, ba možno ani dni pred samotnou voľbou.

Pre pochopenie dynamiky, ktorá je v súlade s voľbou zotrvať v Únii, treba začať politikou. Až do februárovej dohody britskí politici prakticky nekampaňovali proti Brexitu. Premiér Cameron a jeho vláda museli aspoň predstierať, že budú v prípade odmietnutia svojich požiadaviek uvažovať o rozchode. Za takýchto podmienok bolo pre labouristických politikov, ako i vplyvných biznismenov nemožné lobovať za dohodu s Úniou, ktorú by nebol schopný propagovať ani samotný Cameron. Prívrženci tábora „out“ mali preto akoby monopol na verejný záujem. Táto situácia môže ešte chvíľu trvať, hoci k dohode už prišlo. Najmä preto, že Cameron nemá dôvod znepriateliť si vnútrostraníckych odporcov dohody skôr, než to bude nevyhnutné. S blížiacim sa termínom referenda sa však táto politická nerovnováha začne preklápať na druhú stranu.

Jedným z dôvodov je Cameronovo rozhodnutie dopriať svojim ministrom počas referendovej kampane slobodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite