Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Vláda kontinuity

.štefan Hríb .editorial

„Nastupujúca vláda je vládou kontinuity a pokroku,“ píše sa v jej programovom vyhlásení a nič už nie je potrebné dodať. Pokračuje unesený štát, len to bude mierne pokrokové.

.týždeň

Cirkev hriešnikov

.anton Vydra .téma

Nový dokument pápeža Františka Amoris laetitia vyvolal vlnu protichodných reakcií. Tých, ktorí očakávali veľké zmeny, schladil. Tých, ktorí nechcú meniť svoje názory, zaskočil ...

.týždeň

Rozvod bez rozhrešenia

.michal Magušin .téma

V roku 2014 sa na Slovensku rozviedlo viac ako desaťtisíc párov. Mnohé z nich tvoria katolíci. Ich pozícia je náročná, keďže cirkev rozvody neuznáva.

.týždeň

Angela už nie je Charlie

.lukáš Krivošík .spoločnosť

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požiadal Nemecko, aby trestne stíhalo satirika Jana Böhmermanna pre hanopis, zverejnený vo vysielaní verejnoprávnej televízie.

.týždeň

Hrubou silou

.peter Schutz .týždeň doma

Vládny program sa naivne teší na slovenský semester na čele Únie, no Ficovi & Lajčákovi sa môže ľahko pritrafiť, že budú predsedať rozkladu európskeho projektu.

.týždeň

Inšpiratívny odkaz

.ján Tóth .týždeň v ekonomike

Martin Filko, môj nasledovník na Inštitúte finančnej politiky na Ministerstve financií SR, tragicky zahynul vo veľmi mladom veku. Napriek tomu zanechal nezmazateľnú stopu.

.týždeň

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .osobnosti

Alebo bude Slovensko európske, alebo nebude. Pod Európou rozumiem priestor od Atlantiku po Ural a od Špicbergov po Blízky východ. Samozrejme, s troškou slovenskej skepsy.

.týždeň

Ja nie som policajt

.tomáš Němeček .rozhovor

Ako prvá z Čechov a Slovákov mala prístup k „Panama Papers“, ktoré posledné dni hýbu svetovou politikou.

.týždeň

Nerómsky splnomocnenec pre Rómov?

.peter Pollák .miroslav Pollák .polemika

Novým splnomocnencom vlády pre rómske komunity sa stal Neróm Ábel Ravasz. Je dobré, ak na čele tohto špecifického úradu nie je príslušník rómskej národnosti?

.týždeň

Chceli stihnúť do roku 2010

.lukáš Krivošík .politika

Pri čítaní Programového vyhlásenia vlády udrú do oka ako ciele aj body, ktoré podľa minulých vlád mali byť dávno realitou.

.týždeň

Irackí Nitrania

.andrej Bán .reportáž

Pred voľbami u nás trpeli aj oni, pretože cítili, že voči utečencom nie sme príliš vľúdni. V polovici marca sa asýrski kresťania z Iraku presunuli ...

.týždeň

Nie dom, školu postav

.martin Mojžiš .rozhovor

Na Slovensku vyštudoval a už dvadsaťpäť rokov tu žije a pracuje. Pred rokom začal z vlastných úspor stavať v Afganistane základnú školu pre niekoľko stoviek detí.

.týždeň

Veľkonočné spomienky na Svätú zem

.christoph Schönborn .osobnosti

Nezabudnuteľná je tá raňajšia nálada pri Genezaretskom jazere. Možno som ju vtedy, počas veľkonočného obdobia, preto pociťoval tak silno,lebo mi pripomínala jednu pasáž z evanjeli ...

.týždeň

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .týždeň vo svete

Česká sociálna demokracia bola kedysi ochotná uzavrieť zmluvu aj s čertom, len aby vysúdila späť svoje sídlo Lidový dům.

.týždeň

Pohltí žltý drak Čínu?

.marína Gálisová .fototéma

Púšť Gobi ročne pohltí až 3 600 štvorcových kilometrov trávnatých oblastí na čínskom území. Piesočné búrky bičujú východnú Čínu a púšť rastie ako večne hladný netvor: žltý drak ...

.týždeň

Na pleciach obra

.jana Bžochová-Wild .esej

V apríli si kultúrna verejnosť na celom svete pripomína 400. výročie od smrti najväčšieho anglického dramatika Williama Shakespeara (1564 – 1616).

.týždeň

Pod lupou Petra Zajaca: Píliť si pod sebou konár

.peter Zajac .klub

Vláda si vpísala do Programového vyhlásenia, že „chce prekonať deliace čiary 90. rokov“ a že nastáva čas „historického kompromisu pravice a ľavice“. 

.týždeň

Kresťanský samuraj František Mikloško

.peter Zajac .literatúra

Pri prezentácii knihy rozhovorov Jána Štrassera s Františkom Mikloškom Rozhovory o dobe a ľuďoch zaznel tento príhovor Petra Zajaca, ...

.týždeň

Rozhovor namiesto pamätí?

.eva Čobejová .literatúra

František Mikloško, ktorý bol dôležitou súčasťou tohto príbehu, si je vedomý svojej povinnosti. Vydal síce o tejto téme dôležitú knihu Nebudete ich môcť rozvrátiť, ...

.týždeň

Je moje dieťa pripravené na školu?

.mirka Gúčiková .lifestyle

Nie je vhodné zaškoliť nezrelé dieťa, takisto však nemá význam „predlžovať detstvo“ zrelému predškolákovi len preto, že je narodený v lete.

.týždeň

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .osobnosti

Nedávno som sa dočítala, že pravidelný beh má na psychiku rovnaký efekt ako antidepresíva. A veľká väčšina tých, čo antidepresíva dlhodobo berú, ...

.týždeň

Azim Farhadi: Utečencom najviac chýba slovo

.elena Akácsová .lifestyle

Afganec Mohammad Azim Farhadi žije na Slovensku 18 rokov. Pomáha cudzincom so začleňovaním sa do slovenskej spoločnosti a Slovákom zas pochopiť, že ľudia sú všade na svete rovnakí ...

.týždeň

Priveľa príbehov

.marína Gálisová .lifestyle

Berlín nie je mesto, na ktoré by som si spomenula, keď sme pred rokmi usúdili, že deti sú dosť veľké, aby videli svet. 

.týždeň

Sloboda je len utópia (?)

.michaela Mojžišová .kultúra

Inscenácie Martina Bendika sa nezvyknú hodnotiť v kategóriách páči/nepáči. Skôr beriem/neberiem. Presne taký je aj jeho najnovší režisérsky počin – Beethovenov Fidelio v SND.

.týždeň

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .kultúra

„My si teda môžeme myslieť, čo chceme, ale tak ti poviem, Ďuro, vďakabohu za našu telku. Čo tam ide za sračky, to je nenormálne, a nie že jeden alebo dva programy, ale všetky.

.týždeň

Divadlo a film splynuli v SND

.peter Scherhaufer .divadlo

Detský svet režiséra Ingmara Bergmana ožíva na javisku SND vo veľkolepej divadelno-filmovej verzii oscarového hitu Fanny a Alexander.

.týždeň

Desaťkrát o PJ Harvey

.peter Bálik .kultúra

Minulý víkend vydala nový album The Hope Six Demolition Projekt a bude jednou z najväčších hviezd Pohody.

.týždeň

Mušľa pútnikov

.jozef Koleják .lifestyle

Stojí na nej Botticelliho Venuša. Lastúra, ktorá pripomína vejár. Všetkých gastrofilov však zaujíma najviac to, čo na Botticelliho obraze kamsi zmizlo. 

.týždeň
16/2016