Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mušľa pútnikov

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Stojí na nej Botticelliho Venuša. Lastúra, ktorá pripomína vejár. Všetkých gastrofilov však zaujíma najviac to, čo na Botticelliho obraze kamsi zmizlo. 

A síce dva kúsky, delikatesy nad delikatesy, ktoré tvoria mušľu svätého Jakuba.

Hrebenatky, lebo tak sa oficiálne volajú tieto mimoriadne elegantné potvory s fascinujúcou lastúrou, provokovali ľudskú predstavivosť od nepamäti. Vytvorili sa okolo nich neuveriteľné legendy, z tvaru samotnej lastúry sa dokonca stal symbol, ktorý nezriedka nájdeme na erboch tých najznámejších panovníckych rodov. Nehovoriac o tom, že ich delikátne vnútro fascinuje kuchárov ako máločo z morských plodov.

Dve chutné a tak rozdielne veci v jednej lastúre! Bielosivý húževnatý valček, ktorý sa nazýva oriešok, a oranžovočervený cíbik, ktorému zas hovoria corail. A oba dokonale jedlé. Ich konzumáciu sprevádza jemnulinká morská chuť, no sústo sa s jazykom trochu zahráva. Najmä pri oriešku má človek pocit, že priamo cíti jeho svalové vlákna, akoby to ani nebol nejaký lastúrnik, ale bizarne upravená hydina.

Najznámejšia z hrebenatiek dostala meno podľa svätého Jakuba. Viaže sa k tomu istá legenda. Keď pozostatky apoštola Jakuba eskortovali z Jeruzalema do Galície, čakal ich na pobreží rytier v zbroji na krásnom koni. No relikvie sa v zlate tak ligotali, že hádzali na breh prasiatka a ako na just rytierovmu koňovi rovno do očí. Ten sa splašil a šup ho z útesu aj s rytierom do mora. Kôň sa utopil, no rytier sa zázračne zachránil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite