Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohltí žltý drak Čínu?

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Púšť Gobi ročne pohltí až 3 600 štvorcových kilometrov trávnatých oblastí na čínskom území. Piesočné búrky bičujú východnú Čínu a púšť rastie ako večne hladný netvor: žltý drak.

Čína čelí dezertifikácii, premene krajiny na púšť. Ak sa s touto ekologickou katastrofou účinne nevyrovná, hrozia nedozerné škody.

Už dnes tvorí štvrtinu čínskeho územia púšť alebo pôda, ktorá sa na púšť čoskoro premení. Najväčšia časť takto ohrozených oblastí sa nachádza na okrajoch púšte Gobi – najväčšej v Ázii a štvrtej najväčšej na svete.

mestá pod vrstvou prachu a piesku

Gobi meria takmer milión tristotisíc štvorcových kilometrov a neprestajne sa zväčšuje. Pohlcuje pôdu tak nenásytne, ako keby bola naozaj žltým drakom. To meno jej dali v Číne, kde sú jej piesočné duny už len približne dvesto kilometrov od Pekingu.

Nad Gobi vznikajú piesočné a prachové búrky. Vytvára ich silný vietor, ktorý duje na juhozápad od púšte a nesie drobné čiastočky ako žltú smrť. Piesok a prach z papule žltého draka spôsobuje obrovské problémy nielen na čínskom vidieku, ale aj vo veľkomestách, ako sú Peking či Šanghaj. Prachové a pieskové čiastočky pokrývajú domy a vozidlá, tlačia sa ľuďom do dýchacích ciest a spôsobujú respiračné choroby. Prach a piesok zároveň obmedzujú leteckú dopravu, spôsobujú opotrebovanie strojov a zariadení, decimujú čoraz väčšiu časť úrody. A predovšetkým – neúprosne zväčšujú územie púšte. Škody, ktoré takto ročne utrpí čínska ekonomika, sa možno nedajú presne vyčísliť, je však isté, že sa stále zvyšujú.

Dnes sa toto všetko odohráva oveľa rýchlejšie než v 20. storočí. Piesočné a prachové búrky z Gobi prichádzali odjakživa, ale za posledné dve desaťročia sa vyskytujú alarmujúco často.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite