Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie dom, školu postav

.martin Mojžiš .časopis .rozhovor

Na Slovensku vyštudoval a už dvadsaťpäť rokov tu žije a pracuje. Pred rokom začal z vlastných úspor stavať v Afganistane základnú školu pre niekoľko stoviek detí.

Pred necelým mesiacom ju už slávnostne otváral. Nasir Jalili.

čo je to za nápad, stavať z vlastných peňazí školu?

Bol to môj dlhoročný sen. Keď som v roku 1990 odchádzal z Afganistanu, sľúbil som otcovi, že ak sa raz vrátim, tak tam postavím školu alebo kliniku. Pred tromi rokmi otec zomrel a vtedy som sa konečne rozhodol ten sľub splniť. Pre školu som sa rozhodol jednak preto, lebo bez základných škôl nebude mať krajina ani lekárov, ani inžinierov, právnikov či učiteľov, a jednak preto, lebo vzdelanie je najlepšou ochranou pred vymývaním mozgov, ktoré môže viesť k úplným tragédiám. Keby som mohol, tak by som postavil školu v každej provincii, v každom meste.

koľko stojí postavenie jednej takej školy?

Tá naša stála zatiaľ stopäťtisíc eur a sedemtisícšesťsto dolárov. Ale ešte nie je dokončená, zatiaľ je postavené len prízemie. Ak zoženiem ďalšie peniaze, tak pristavíme aj poschodie s ďalšími triedami a zborovňou. Je to pripravené, zatiaľ tam nie je definitívna strecha a do neba trčia roxory, projekt počíta s poschodím. Mimochodom, ten projekt som mal zadarmo, urobil mi ho grátis bratrancov kamarát, stavebný inžinier. Neplatili sme ani za pozemok, ten sme tiež dostali. Ale to, čo sme z tých peňazí postavili, by sa tu na Slovensku nepostavilo ani za tristotisíc. Práca nie je drahá, tehly sú tiež veľmi lacné. Na druhej strane, cement je drahý, ten sa vozí až z Pakistanu, a oceľ je tiež drahá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite