Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chceli stihnúť do roku 2010

.lukáš Krivošík .časopis .politika

Pri čítaní Programového vyhlásenia vlády udrú do oka ako ciele aj body, ktoré podľa minulých vlád mali byť dávno realitou.

A v skutočnosti sa ich možno nepodarí dosiahnuť ani do roku 2020.

Ideologických floskúl je tam pomenej a v každej kapitole sa dá nájsť aj niekoľko bodov, ktoré môžu Slovensko posunúť dopredu. Minulý týždeň bolo zverejnené Programové vyhlásenie novej vlády Smeru, SNS, Mostu a Siete. Z troch vlád pod vedením Roberta Fica je asi najlepšie. No pri čítaní zaráža, ako chce kabinet do nasledujúcich parlamentných volieb v roku 2020 stihnúť veci, ktoré mali fungovať už prinajmenšom od roku 2010. Núkajú sa tri príklady.

sľuby na každé obdobie

„Vláda sa zaväzuje udržať vysoké tempo výstavby diaľnic a rýchlostných ciest,“ píše sa v dokumente. „Výstavba diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami je aj naďalej najdôležitejšou prioritou vlády pri výstavbe diaľnic. Cieľom vlády je umožniť motoristickej verejnosti už od roku 2020 využívať všetky diaľničné úseky.“

Takže „už“ od roku 2020 bude možné nasadnúť v hlavnom meste do auta a za pár hodín sa po súvislej diaľnici previezť do metropoly východu. Teda „len“ 48 rokov od začiatku výstavby D1 v roku 1972. Programové vyhlásenie je dlhý dokument, písaný úradníckym štýlom. Takéto texty sa čítajú s napoly privretými očami. No formulácia vyššie donútila autora tohto článku k pousmiatiu.

V roku 2007, za svojej prvej vlády, videl Robert Fico ako reálne prepojenie Bratislavy a Košíc do roku 2010.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite