Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozvod bez rozhrešenia

.michal Magušin .časopis .téma

V roku 2014 sa na Slovensku rozviedlo viac ako desaťtisíc párov. Mnohé z nich tvoria katolíci. Ich pozícia je náročná, keďže cirkev rozvody neuznáva.

Čo očakávajú a čo môžu dostať od pápežovej Radosti lásky (Amoris lætitia)?

Ak chcete zistiť, čo reálne môže priniesť nový pápežov dokument pre Slovákov, nemusíte kontaktovať biskupa či kovaného vatikanistu. Stačí zájsť do hornonitrianskej dediny Chrenovec-Brusno. Na kopčeku nad obcou si okamžite všimnete kostol pochádzajúci zo 14. storočia. Podľa povesti zapísanej v dobovej kronike mal pôvodne stáť inde. Keď však na určené miesto veriaci nanosili kamene na základy chrámu, počas noci bol materiál záhadne prenesený na vŕšok nad osadou Chrenovec. Toto sa zopakovalo aj počas ďalšej noci, preto sa rozhodli postaviť kostol na kopci. I keď starobylý kostol v roku 1947 z veľkej časti vyhorel, napriek tvrdého komunizmu sa ho podarilo obnoviť. Teraz sa na ňom skvie pamätná tabuľa pripomínajúca tunajšie pôsobenie kňaza, maliara a vynálezcu Jozefa Murgaša, priekopníka bezdrôtovej komunikácie. A ďalší priekopník momentálne pôsobí vo fare vedľa kostola.

nový vietor od saletínov

Matej Trizuliak je kňaz s nezvyčajným poslaním. Na Slovensku je jeden z mála duchovných, ktorý sa venuje rozvedeným katolíkom. Aj tým, ktorí sa rozviedli a opäť civilne zosobášili. Usmievavý mladý muž po tridsiatke víta hostí na fare spolu s hlaholom zvonov. Matej Trizuliak patrí do rehole misionárov Matky Božej z La Salette. Je ich na Slovensku len sedem, ľudovo ich volajú saletíni. Rehoľa vznikla na základe cirkevne schváleného zjavenia Panny Márie neďaleko dedinky La Salette v Alpách v roku 1846. Jej posolstvo sa dá zhrnúť do slov pokánie a zmierenie. Pôsobia aj v Považskej Bystrici a práve tu sa s nimi zoznámil ešte ako dieťa aj Matej Trizuliak. Pokánie a zmierenie je dnes jeho hlavnou motiváciou pri pomoci rozvedeným. Hoci to nie je taká jednoduchá záležitosť.

Na rozdiel od civilne uzavretého manželstva sa to cirkevné, katolícke, nedá zrušiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite