Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Výzva Richarda Sulíka

.štefan Hríb .editorial

Zostaviť koherentnú vládu je po týchto voľbách nemožné. Ale voličské rozhodnutie o konci Ficovho režimu nesmú zvolení politici obísť. Životný pokus má v rukách šéf SaS.

.týždeň

Neočakávaný líder pravice

.lukáš Krivošík .téma

Ešte v polovici februára dosahovala strana Sloboda a solidarita v prieskume agentúry Focus len 5,5-percentnú podporu. Nebolo isté, či sa dostane do parlamentu.

.týždeň

Nepodceňujte ich, nie sú hlúpi

.filip Olšovský

Slovenskej politickej scéne sa venuje dlhé roky. Pred týmito voľbami o nej písal aj pre americký Washington Post. 

.týždeň

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .týždeň vo svete

Kedy sa objaví český Kotleba? spýtal sa rečnícky jeden pražský komentátor. Ale to je zle položená otázka: my už sme takých Kotlebov mali. A vstup do parlamentu ich zničil.

.týždeň

Pád kresťanskej politiky?

.michal Magušin .téma

Parlament opustila kresťanská demokracia. Bola skostnatená, zaprášená a bez tváre. Prečo opustila slávnu minulosť a kam povedú jej kroky?

.týždeň

Ponúknem zásadnú zmenu

.eva Čobejová .michal Magušin .téma

Richard Rybníček, primátor Trenčína, predpovedá, že čoskoro tu máme predčasné voľby. A on sa v nich bude uchádzať o mandát pre zmenu krajiny.

.týždeň

Krupina: Každý šiesty

.andrej Bán .téma

15,3. Taký je percentuálny zisk Kotlebu v Krupine, najvyšší zo všetkých okresov na Slovensku. Ako vraví politológ Grigorij Mesežnikov, je to numerológia.

.týždeň

Prisahať na tú istú ústavu ako Kotleba?

.andrej Bán .téma

Zakladala Divadlo z pasáže, kde hrajú postihnutí herci. Vedie v Banskej Bystrici občiansky odpor proti županovi Kotlebovi, pomáha ako dobrovoľníčka utečencom na hraniciach, .. ...

.týždeň

Bez voliča sa nedá

.peter Schutz .téma

Očakávaniam sa v poslednom čase vysmiali viaceré voľby – Izrael, Británia, Grécko. Šok rozsahu slovenských je však úplne ojedinelý. 

.týždeň

Rieši ekonómia utečeneckú krízu?

.dalibor Roháč .týždeň v ekonomike

Pokiaľ sa nič nezmení, už v priebehu pár týždňov bude Európa čeliť novému vydaniu utečeneckej krízy. Môže niečo zmeniť blížiacu sa realitu?

.týždeň

Srdcom sestry Hermany

.hermana Jaroslava Matláková .osobnosti

Zasa raz sedím pri počítači, no vzhľadom na to, čo sa na Slovensku deje, ani celkom neviem, čo mám písať. Keďže všetci píšu komentáre k aktuálnej politickej situácii, ...

.týždeň

Mária, tentoraz zložitejšie

.martin Mojžiš .spoločnosť

Čo majú spoločné nemecký automobil, švajčiarske hodinky, japonský fotoaparát, americké tenisky, ...

.týždeň

Donald Trump je veľký zradca

.david Brooks .týždeň vo svete

Dnes, po dlhom čase, sa začínajú vyťahovať ťažké zbrane. Dnes, po dlhom čase, niektorí republikáni ako Mitt Romney smelo vyhlasujú, že Donalda Trumpa treba zastaviť.

.týždeň

Koniec Kotlebovho konca

.radovan Bránik .fototéma

Parlamentné voľby spôsobili zmenu v správaní novinárov. Neskoro, ale predsa tak môžu konečne začať poriadne robiť svoju prácu.

.týždeň

O raketách a ľuďoch

.michal Novota .reportáž

Je 4. marec 2016, 18.30 minút miestneho času. Som na myse Canaveral na Floride. Osem míľ odo mňa stojí na štartovacej rampe SLC-40 ...

.týždeň

Mali sme bojovať? A chceli sme vôbec?

.roman Jančiga .esej

Iba málo udalostí má v našej historickej pamäti také výsadné miesto ako Mníchovská konferencia. Tá udalosť je zdrojom nespočetných špekulácií o tom, ...

.týždeň

Pod lupou Jána Štrassera: Pokora?

.ján Štrasser .klub

Dá sa týždeň po voľbách niečo podstatné dodať k tej záplave múdrych, hlúpych, veselých, smutných, vtipných, trápnych slov? Azda len pár postrehov z volebnej noci:

.týždeň

Čím chceš byť? Udavač, udavač

.anton Vydra .literatúra

Aristoteles zaradil udavačov do jedného radu so „zhubnými zločincami, ktorí ľudu iba lichotili bez ohľadu na jeho prospech“.

.týždeň

Testové otázky o našom správaní

.christoph Schönborn .osobnosti

Hovorí sa tomu Podobenstvo o stratenom synovi. Zriedka Ježiš tak jasne povedal, čo mu leží na srdci. Pre pochopenie navrhujem jednoduchý test.

.týždeň

Nech žije Mavis!

.peter Bálik .kultúra

Nedávno vydala nový album a o jej bohatom živote nakrútili dokumentárny film. Legenda gospelovej hudby Mavis Staples (1939) je pre Američanov žijúcim národným pokladom.

.týždeň

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .osobnosti

Nestačím sa diviť. Do Sulíka si teraz každý rád kopne. Vo výskoku, v piruete. Až neuveriteľne ľahko, ako v zlom kung-fu filme.

.týždeň

Architekt príležitosti

.matúš Vallo .architektúra

Verím, že veľa mladých slovenských ateliérov by pri zákazkách a možnostiach, aké majú ich zahraniční kolegovia, dosahovalo podobné úspechy a kvalitu.

.týždeň

Dedeček a SNG z iného pohľadu

.ján M. Bahna .architektúra

Ako v celej našej spoločnosti, aj v architektúre chýba opozičný pohľad a diskusia k súčasnej  prezentácii tvorby, čo často vedie k zahmlievaniu pravdy. 

.týždeň

Čarodejnica a zbojník

.michaela Mojžišová .kultúra

Na prelome februára a marca zaznamenala operná sezóna dva prírastky, ktoré si zasluhujú nielen uznanie kritika, ale predovšetkým divákovu pozornosť.

.týždeň

Moja úcta, slečna kinematografia!

.zuzana Mojžišová .film

Alebo pani? Vekovitá je už dosť, to je fakt, ale zatiaľ sa nerozchýrilo, žeby sa s niekým zosobášila. Ale panna istotne nie je, roztopašníčka, ...

.týždeň

Kedy a ako sa chystáte zomrieť?

.marián Kičinko .lifestyle

Málokto z nás dobrovoľne rozmýšľa o vlastnej smrti. Nechceme zomrieť hlúpo, príliš skoro, možno ani prineskoro, ak sa máme radi. Nechceli by sme príliš trpieť, ...

.týždeň

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .osobnosti

Milí priatelia, ako dobre, že existujú vône i pachy. Fascinuje ma to najmä v dokumentárnych filmoch o tuleňoch. Jeden ako druhý. Váľajú sa na skalách, majú pohodu. 

.týždeň

Adriana Kučerová: Nikdy nie je neskoro

.elena Akácsová .lifestyle

Sopranistka Adriana Kučerová má kalendár nabitý na dva roky dopredu, preto sa jej podarilo zvoľniť pracovné tempo až rok po pôrode. 

.týždeň

Jordánska jar

.dominika Bzdúchová .lifestyle

Viem, že pri denných správach o vriacej bezpečnostnej situácii na Blízkom východe mi len ťažko uveríte, ak vám poviem, že Jordánsko je bezpečné miesto – ...

.týždeň

Hlina a popol

.jozef Koleják .lifestyle

Od roku 2003 sa nám v gastrosvete rozmohol jeden nešvár. Zatiaľ čo bežný človek krúti hlavou a prevracia očami, ...

.týždeň
11/2016