Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čarodejnica a zbojník

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra

Na prelome februára a marca zaznamenala operná sezóna dva prírastky, ktoré si zasluhujú nielen uznanie kritika, ale predovšetkým divákovu pozornosť.

Ešte pred dvoma rokmi sa nechal košický operný šéf Karol Kevický nahovoriť vtedajšou dramaturgičkou Lindou Keprtovou na naštudovanie Händlovej Alciny – prvej veľkej barokovej opery v sedemdesiatročnej histórii jubilujúceho súboru. Bolo to múdre rozhodnutie. A nasledovali ďalšie: angažovanie Keprtovej do pozície (medzičasom hosťujúcej) režisérky, vydarený kasting na technicky náročné party, a predovšetkým oslovenie českého dirigenta Mareka Štryncla, špecialistu na interpretáciu starej hudby.

Händlova opera, inšpirovaná Ariostovým Zúrivým Rolandom, zhudobňuje príbeh čarodejnice, ktorá na svoj ostrov láka kresťanských rytierov a keď ju omrzia, premieňa ich na zvieratá či rastliny. Keprtová vyňala sujet z historicko-rozprávkových reálií a odela ho do nadčasového, výtvarne i pohybovo štylizovaného šatu. Javisku dominuje prítmie a bielo-strieborno-čierne tóny: Alcina je kráľovnou umelého sveta bez farieb a vôní. Živí sa telesnou rozkošou a obdivom zmanipulovaného okolia, svoje obete ráňa šípom ukrytým v kytici ľalií a s puknutým srdcom (symbol červenej kvetiny) ich vystavuje vo valcoch z jemného pletiva. Jediné, o čo skutočne stojí, je láska mladíka Ruggiera a sestričky Morgany.

V závere oboch stráca: Ruggiero odchádza so snúbenicou Bradamante a Morganu rozzúrená Alcina omylom zahubí vražedným šípom. Pokorená čarodejnica končí v rovnakej striebornej klietke, v akej väznila svoje obete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite