Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neočakávaný líder pravice

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Ešte v polovici februára dosahovala strana Sloboda a solidarita v prieskume agentúry Focus len 5,5-percentnú podporu. Nebolo isté, či sa dostane do parlamentu.

No vo voľbách získala vyše 12 percent hlasov. Ako sa z liberálov Richarda Sulíka stala najsilnejšia strana po Smere?

Liberálny dom v bratislavskom Ružinove sa výraznou zelenou farbou svojej fasády vyníma z pozadia okolitých šedivých kancelárskych budov. Keď nás Richard Sulík víta vo svojej kancelárii, má optimistickú náladu. A to aj napriek tomu, že Andrej Danko deň predtým spochybnil ochotu jeho SNS ísť do jednej koalície so stranou Most-Híd, čo by urobilo škrt cez rozpočet plánu na pravicovú koalíciu. „Urobím, čo je v mojich silách, aby Slovensko dostalo pravicovú vládu,“ hovorí Sulík. „Fakticky sme lídrom bývalej opozície a zodpovednosť cítime nielen voči našim voličom, ale aj voči voličom ostatných pravicových strán. Budem preto hľadať spôsoby, ako by to mohlo ísť, nie ako sa to nedá.“

Z predsedu SaS cítiť, že si závažnosť situácie, do ktorej sa Slovensko voľbami dostalo, uvedomuje. Hovorí, že po siedmich rokoch v politike a množstve nováčikovských chýb, je už dostatočne poučený. No neprišli sme sa baviť o zložitom zostavovaní vlády, ale o ceste, ktorá viedla pre liberálov z pásma ohrozenia až k pozícii druhej najsilnejšej parlamentnej strany.

druhá šanca

„Keď sa ocitnete v pásme ohrozenia, hlavne nesmiete zastať ako povestná srna, na ktorú sa rúti kamión,“ hovorí Richard Sulík. „No od začiatku roka som cítil, že tých 5 percent dáme. A to na základe reakcií pod mojimi statusmi na fejsbúku, podľa počtu videní mojich videí či podľa toho, ako reagovali ľudia, s ktorými som sa stretával.“

SaS od svojho vzniku vo februári 2009 zažila troje volieb do Národnej rady SR. A ešte nikdy ju nevolilo toľko ľudí ako teraz. Vo voľbách v roku 2010 síce získala o štyri stotiny percenta viac hlasov ako v roku 2016 a mala vďaka tomu aj o jedného poslanca viac ako dnes, no v absolútnych číslach narástla z 307-tisíc voličov na 315-tisíc. Ibaže medzitým sa konali ešte predčasné voľby v roku 2012 po páde vlády Ivety Radičovej. SaS, ktorá bola obviňovaná, že k tomuto pádu veľkou mierou prispela, stratila vtedy polovicu voličov. Hlas jej v roku 2012 odovzdalo len 150-tisíc ľudí. Bolo to necelých 6 percent hlasov. „Uvedomujeme si, že sme teraz dostali od voličov druhú šancu a je to pre nás veľký záväzok,“ priznáva Richard Sulík.

Podľa exit pollu agentúry Focus pre televíziu Markíza má SaS spomedzi všetkých strán najviac vysokoškolsky vzdelaných voličov. Tvoria viac ako polovicu tých, čo za liberálov hlasovali v týchto voľbách. Muži (55 percent) medzi voličmi liberálov mierne prevažovali nad ženami (45 percent).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite