Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bez voliča sa nedá

.peter Schutz .časopis .téma

Očakávaniam sa v poslednom čase vysmiali viaceré voľby – Izrael, Británia, Grécko. Šok rozsahu slovenských je však úplne ojedinelý. 

Medzi ôsmimi novými subjektmi NR SR sú s predpokladaným výsledkom iba dva (Most-Híd, SNS). Dva v nej vôbec nemali byť (Kotleba, Kollár), dva bodovali vysoko nad (SaS, OĽaNO), dva hlboko pod všetky očakávania (Smer, Sieť) a deviaty, bez ktorého bol slobodný parlament 26 rokov nepredstaviteľný – KDH – už tam nie je.

Slovensko sa zoznamuje síce nie s novou, ale zásadne prebudovanou politickou scénou, na ktorej sa ako posledný ponovembrový mohykán krčí Bugár a ešte tak trochu Lipšic. (Fico a Smer, samozrejme, tiež čosi pamätajú, ale s Novembrom ich spájať nebudeme.) Interpretácie generačného prevratu – v zmysle strany, nie veku – a odklonu od tzv. štandardných strán, sa sústreďujú na hnev, rozčarovanie, nespokojnosť voličov so stavom verejných vecí, „systémom“, a samozrejme, korupciou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite