Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Architekt príležitosti

.matúš Vallo .časopis .architektúra

Verím, že veľa mladých slovenských ateliérov by pri zákazkách a možnostiach, aké majú ich zahraniční kolegovia, dosahovalo podobné úspechy a kvalitu.

Práve príležitosti sú tie, ktoré robia často rozdiel. Samozrejme, architektovi, ktorý svoje zamestanenie neberie poctivo a nemá aj niečo navyše – talent, skúsenosť alebo otvorenú myseľ, nepomôže žiadna zákazka alebo klient.

V minulosti to celkom jasne platilo o Vladimírovi Dedečkovi. Ako mi sám skromne povedal v rozhovore pre tento časopis, pozornosti, ktorá sa mu v súčasnosti dostáva, vďačí aj za to, že mal možnosť robiť na stavbách normovo a funkčne menej limitovaných ako iní jeho podobne skvelí kolegovia. Zdá sa mi, že to v minulosti vraj nekompromisný „tvrďas” architekt Dedeček so svojou skromnosťou trochu preháňa.

Možnosť stretnúť sa s ním som mal vďaka historikovi architektúry Petrovi Szalayovi viackrát. Ak to doposiaľ nebolo jasné z tohto textu, patrím do generácie architektov, ktorá Dedečka veľmi uznáva a považuje ho za odkaz, ku ktorému sa môžeme vracať bez večných barličiek typu „slovenský kontext“ alebo „doba bola iná“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite