Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kedy a ako sa chystáte zomrieť?

.marián Kičinko .časopis .lifestyle

Málokto z nás dobrovoľne rozmýšľa o vlastnej smrti. Nechceme zomrieť hlúpo, príliš skoro, možno ani prineskoro, ak sa máme radi. Nechceli by sme príliš trpieť, ...

... no ani umrieť nudne vo vlastnej posteli, a možno aj áno. Síce si rukou zakrývame oči, no sme zvedaví. Aj preto existujú veštice.

Nám racionálnym ľuďom by s predpoveďou vlastnej smrti mohla pomôcť skôr štatistika. Štatisticky sa muž na Slovensku dožíva 73 rokov a žena žije o 6 rokov dlhšie. Zadal som do googlu výraz „ako dlho budem“ a vyhľadávač mi ako prvé doplnil možnosť „žiť“. Skusmo som si klikol na prvú ponúknutú stránku a začal odpovedať na otázky. Výsledok som sa však nedozvedel, pretože po zdĺhavom vypĺňaní som sa k odpovedi mohol dostať len po zaplatení. Za svoju smrť som platiť odmietol. Istotu som mal len v tom, že následné rozčúlenie ma pripravilo o zopár hodín života.

Našiel som nakoniec stránku, ktorá je zadarmo rovnako ako smrť a preklikávaním sa prepracoval k zisteniu, že môj biologický vek je o 17 rokov nižší ako môj skutočný. (Ešteže nemám 16 rokov!) Mal by som sa dožiť 91 rokov. A to všetko zadarmo, som spokojný.

hlúpa smrť je doménou mužov

Ak už vieme, kedy zomrieme, nasleduje otázka, ako zomrieme. Bojíme sa najmä hlúpej a nedôstojnej smrti. Jedinou útechou v takom prípade by pre nás mohol byť zisk Darwinovej ceny. Každoročne sa takto oceňujú ľudia, ktorí zomreli najnezmyselnejšou smrťou – podľa vyhlasovateľov príroda tak robí evolučný výber a chráni ľudstvo pred zachovaním najväčšej hlúposti v genofonde. V roku 1999 vyhrali túto cenu palestínski teroristi, ktorí prevážali časované bomby do Izraela, kde bol letný čas. Tie pri prevážaní v inom časovom pásme vybuchli skôr a teroristi zomreli. Momentálne sa dá stále zapojiť do hlasovania za rok 2014 a vybrať víťaza spomedzi finalistov. Jedným z kandidátov je muž, ktorý sa nechal zabiť duchovným vodcom s tým, že ten ho po smrti vzkriesi. Vodca dodržal len prvú časť sľubu, muža nedokázal oživiť a skončil vo väzení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite