Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nech žije Mavis!

.peter Bálik .časopis .kultúra

Nedávno vydala nový album a o jej bohatom živote nakrútili dokumentárny film. Legenda gospelovej hudby Mavis Staples (1939) je pre Američanov žijúcim národným pokladom.

Preslávila sa ešte ako dievča v gospelovom súbore Staples Singers. Dvoril sa jej Bob Dylan, bola súčasťou hnutia za ľudské práva v USA a na staré kolená sa jej podaril skvelý comeback. „Na smrť som pripravená. Mala som krásny život,“ povedala nedávno Mavis Staples, no jej slová netreba brať ako rezignáciu. Hovorí, že je pripravená spievať až do konca života.

rodinná kapela

Mavis Staples sa narodila 10. júla 1939 v Chicagu. Staplesovci pochádzali z južanského mesta Drew a pamätali si ešte časy tvrdej rasovej segregácie. Jej otec Roeback „Pops“ Staples pracoval na plantáži, zbieral bavlnu a za každý deň tvrdej práce dostal 10 centov. Jeho jediným šťastím bolo, že sa tam zoznámil s dnes už bluesovým velikánom Charlie Pattonom, ktorý ho naučil na gitare správne bluesové triky. Podobne ako mnohí Afroameričania, ktorých sa dotýkala segregácia a chudoba, aj rodina Staplesovcov našla odvahu a presťahovali sa na priemyselný sever, kde hľadali nový spravodlivejší život.

Mama jej zomrela, keď bola Mavis ešte malá. Ju a jej troch súrodencov Cleothu, Pervisa a Yvonne tak vychovával otec, ktorý si popri práci vo fabrike a na stavbe privyrábal ako barový hudobník. Spolupracoval s viacerými hudobníkmi, ale nikdy nenašiel tých správnych, a tak sa jedného dňa rozhodol, že urobí kapelu zo svojich detí. Mavis si spomína, ako ich jedného dňa zhromaždil v obývačke a oznámil im, že odteraz budú vystupovať ako Staples Singers.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite