Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Odišiel Juraj

.štefan Hríb .editorial

Minulý víkend dostal na Islande ťažkú srdcovú príhodu náš najbližší priateľ a kolega Juraj Kušnierik. Po dlhej a komplikovanej operácii ležal v umelom spánku v Reykjavíku.

.týždeň

Náš António

.štefan Hríb .editorial

Každý národ má svojich hrdinov, ktorí odvahou, talentom alebo charakterom prekonali priemer. Ale národy mávajú aj svojich svätých, ktorí nad priemerom vyčnievali láskou.

.týždeň

Prečo ostávam v cirkvi

.anton Srholec .téma

Svoju voľbu Boha musíme vždy znova bolestne potvrdzovať, aby sme mali účasť na blahoslavenstve tých, ktorí nevideli a uverili.

.týždeň

Ako rozprávať o Bohu

.anton Srholec .téma

Ja by som si dovolil dnešnú úvahu na tému, ako asi máme rozprávať o Bohu.

.týždeň

Postavenie na okraji mi nanútili

.téma

V novembri 1999 vznikol tento rozhovor s Antonom Srholcom, v ktorom spomínal nielen na november 1989.

.týždeň

Nevkus, hrubosť a križiak

.štefan Hríb .eva Čobejová .týždeň doma

Spojenectvo Borisa Kollára a Milana Krajniaka odhalilo, ako nebezpečne sa tu presadzuje primitivizmus. Ich nová strana patrí k tomu najhlbšiemu dnu, aké tu od roku 1989 vzniklo ...

.týždeň

Milosť verejnej mienky

.peter Schutz .týždeň doma

Je jasné a už o tom netreba pochybovať, že voličmi Smeru by nepohlo, ani keby sa Fico v priamom prenose priznal ku krvismilstvu.

.týždeň

Po-hotovosť

.juraj Karpiš .týždeň v ekonomike

Časť našich úspor by mala mať peňažnú podobu. Peňažný zostatok je totiž vysokolikvidné aktívum, ktoré môžete kedykoľvek a bez straty hodnoty vymeniť za čokoľvek iné.

.týždeň

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .osobnosti

Pred 25 rokmi sme v Československu slávili prvý naozaj slobodný november. Dňa 25. októbra 1990 prijímal slovenský parlament jazykový zákon.

.týždeň

Sme už konečne slobodní?

.anton Vydra .esej

Pred 26 rokmi sme sa po dlhom smutnom období stali slobodnou krajinou. Vstúpili sme potom do mnohých transformačných procesov, ...

.týždeň

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .týždeň vo svete

Keby ste mali byť úplne úprimní: čo ste chceli v novembri 1989? Slobodné voľby? Ísť do Viedne? Biľaka a Štěpána za mrežami? Nebyť ako oni? Adidasky? Žiť podľa seba?

.týždeň

Sloboda na pitevnom stole

.michal Patarák .spoločnosť

Sloboda je koza priviazaná o stĺp. Môžeme si v nej voliť, kam pôjdeme a čo budeme robiť, ale len pokiaľ to dovoľuje dĺžka jej povrazu.

.týždeň

Vtedy vo Zvolene

.andrej Bán .reportáž

Pomerne presne vieme, aký bol november ´89 v Bratislave alebo v Košiciach. Ale ako si na pád komunizmu spomínajú aktéri udalostí v menšom meste, akým je Zvolen?

.týždeň

Priama reč Lucie Pussi

.lucia Piussi .osobnosti

Neboli sme žiadna disidentská rodina. O disidentoch sa v mojom okolí ani nešepkalo. Zato si pamätám tie otvorené obálky s časopisom Scientific American v našej poštovej schránke ...

.týždeň

Cameron nežiada od EÚ nemožné

.politika

Britský premiér David Cameron sformuloval predstavy svojej vlády o reforme Európskej únie. Podmienky, proti ktorým sa búri značná časť spoločného európskeho domu.

.týždeň

Slováci bez príspevkov?

.marína Gálisová .politika

List britského premiéra Davida Camerona predsedovi Rady Európy Donaldovi Tuskovi obsahoval požiadavky zhrnuté do štyroch bodov.

.týždeň

Homo sovieticus

.eva Čobejová .fototéma

Uplynulo už takmer sto rokov odvtedy, čo sa v Rusku udial komunistický prevrat. Od novembra 1917 sa potom v Rusku uskutočňoval ojedinelý politický,ekonomický aj sociálny experimen ...

.týždeň

Hlavný prúd ma nebavil

.lukáš Krivošík .týždeň v ekonomike

Hovorí, že s poslednou krízou sa nič nezmenilo a finančný sektor pokračuje ako predtým. V novej knihe Zlé peniaze ponúka vlastnú interpretáciu finančnej a dlhovej krízy.

.týždeň

Pod lupou Petra Zajaca: Ernest

.peter Zajac .klub

Z kamarátov, ktorí odišli po novembri 1989, mi utkveli v pamäti najmä tí, čo zomreli v prvých rokoch – Slávo Stračár záhadnou smrťou, Marcel Strýko doslova na zánik Československa ...

.týždeň

Štúr, mýty a realita

.marcel Martinkovič .literatúra

József Demmel napísal knihu, ktorou chce redukovať ideologické zjednodušenia v historickom výskume Štúrovej činnosti. A snaží sa sprístupniť aj význam historiografie ...

.týždeň

Veľmi prívetivý dom

.eva Čobejová .architektúra

Opakuje sa to pravidelne a má to svoju logiku. Architektonické ceny často získavajú architekti za domy, ktoré navrhli pre seba a svoju rodinu.

.týždeň

Zuska Kepplová: Nebojte sa!

.elena Akácsová .lifestyle

Spisovateľka a dramaturgička Zuzana Kepplová po úspešnom debute Buchty švabachom a druhej knihe 57 km od Taškentu odovzdala do tlače tretiu knihu Reflux.

.týždeň

Indické svetlo

.boba Baluchová .lifestyle

Do piateho najväčšieho indického historického a kozmopolitného mesta Hajdarábad som stihla pricestovať počas príprav na najpopulárnejší indický sviatok a festival v jednom – Diwal ...

.týždeň

Hviezdy za železnou oponou

.peter Bálik .kultúra

Koncerty zahraničných hviezd za železnou oponou boli skôr výnimkou ako pravidlom. Keď sa Donovan a Nico dostali do Československa, zrazili sa s komunistickou realitou a ...

.týždeň

Revolučné prasiatko

.jozef Koleják .lifestyle

Bola to zmena ako hrom. A pritom taký jednoduchý nápad. Všetci obchodníci v Amerike boli na seba naštvaní, prečo naň neprišli sami.

.týždeň
47/2015