Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po-hotovosť

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Časť našich úspor by mala mať peňažnú podobu. Peňažný zostatok je totiž vysokolikvidné aktívum, ktoré môžete kedykoľvek a bez straty hodnoty vymeniť za čokoľvek iné.

Veľkosť nášho peňažného zostatku závisí od neistoty z budúcnosti a likvidity môjho ostatného majetku. Ak poskytujem na trhu príliš špecifické služby, držím nelikvidný majetok alebo rastie neistota týkajúca sa dopytu po mojej práci, budem v peniazoch držať väčšiu časť svojich úspor.
Vzhľadom na moje osobné obavy o efekty pokrízovej liečby a z rastúceho zadlženia a manipulácie trhov zlými peniazmi výrazne narástol podiel peňažnej rezervy na mojich úsporách. Hotovosť pritom zvyčajne neprodukuje výnos, naopak, často generuje stratu. To však neznamená, že jej držanie je neracionálne. Za služby okamžitej likvidity, ktorá ma chráni pred neistotou budúcnosti, som totiž ochotný platiť. Vďaka hotovosti môžem byť pohotový – v prípade, že sa objavia nečakané výdavky alebo vypadne zdroj príjmu, nemusím predávať pod cenu akcie, televízor alebo prosiť svokru o pôžičku.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite