Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slováci bez príspevkov?

.marína Gálisová .časopis .politika

List britského premiéra Davida Camerona predsedovi Rady Európy Donaldovi Tuskovi obsahoval požiadavky zhrnuté do štyroch bodov.

Ten štvrtý bod mohol Poliaka Tuska zdvihnúť zo stoličky. Týka sa však aj Slovákov.
David Cameron totiž bez obalu hovorí o tom, že chce dosiahnuť, aby do Veľkej Británie prichádzalo menej imigrantov – najmä tých zvnútra Európskej únie. Priznáva, že imigrácia do Británie zo súčasných členských krajín EÚ je omnoho väčšia, než Briti kedy predvídali. Preto by rád zabezpečil niekoľko zmien.
Prvou je, aby sa na nové krajiny, ktoré budú do EÚ v budúcnosti prijaté, nevzťahovala zásada voľného pohybu na pracovnom trhu – až kým sa tieto ekonomiky väčšmi nepriblížia ekonomikám terajších členských štátov. Druhou je, aby sa voľný pohyb nezneužíval a aby sa v Británii mohlo účinnejšie bojovať proti osobám, ktoré sa podieľajú na podvodoch, napríklad na uzatváraní formálnych manželstiev.
Cameron však zdôraznil aj to, čo ušiam mnohých jeho kolegov v Európskej únii neznie ani trochu príjemne: že pre zníženie počtu ľudí, ktorí do Británie prichádzajú z iných členských krajín EÚ, je nutné nejako znížiť lákavosť britského sociálneho systému.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite