Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľmi prívetivý dom

.eva Čobejová .časopis .architektúra

Opakuje sa to pravidelne a má to svoju logiku. Architektonické ceny často získavajú architekti za domy, ktoré navrhli pre seba a svoju rodinu.

Aj tohtoročné ceny potvrdzujú fakt, že tie najkrajšie domy si stavajú architekti pre seba. Jeden taký vznikol pri jazere v Jakubove.

Keď chce architekt postaviť svoj vysnívaný dom a robiť čo najmenej kompromisov, zvyčajne musí byť aj investorom a užívateľom svojho diela. Vlastný dom je vlastne takmer vždy akýmsi manifestom architekta. Takto by som navrhol domy, keby som nemusel robiť žiadne kompromisy. Za týmto si plne stojím, to som ja a môj názor na hodnoty v architektúre či na svet. A práve domy architektov sú potom často dielami, ktoré zostávajú ako významné architektonické počiny svojej doby. Pripomeňme, že v rodinnej vile, ktorú postavil najznámejší slovenský architekt Dušan Jurkovič pre svoju rodinu v Brne, je dnes múzeum. Zaujímavý rodinný dom, ktorý je aj akýmsi manifestom, si postavil architekt Matušík, architekt Belluš, Milučký, Skoček, Bahna, Šabík...

V posledných mesiacoch opäť vznikli zaujímavé domy, ktoré si architekti vytvorili pre seba a zároveň tak prezentovali svoj pohľad na architektúru i na svet okolo seba. V kategórii rodinných domov si CE.ZA.AR 2015 odniesol architekt Iľja Skoček, ktorý navrhol elegantný uhľovočierny dom na svahovitej bratislavskej parcele pre seba a svoju rodinu. Cenu ARCH, ktorú udeľuje časopis ARCH, zase získal ateliér de Raxa (Peter Rakšány, Marián Rímeš, Patrícia Schafferová, Dezider Rakšány) za Dom pri jazere v Jakubove a išlo tiež o rodinné bývanie pre architekta.
Cena ARCH je vždy len jedna a časopis, ktorý ju udeľuje, má každý rok vysokú ambíciu: oceniť dielo, ktoré vysiela odkaz či správu pre ďalší rozvoj architektúry. Preto tu nie sú žiadne kategórie, ale dôležité je posolstvo konkrétnej stavby, jej idea alebo aktuálna téma, ktorú porota v diele objaví. A každý rok porota tejto súťaže vydá zápis zo svojho rokovania, v ktorom sa výborne sleduje spôsob, akým porota hľadala toto posolstvo a ako rozmýšľala o tom, ktoré dielo si zaslúži ocenenie.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite