Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hviezdy za železnou oponou

.peter Bálik .časopis .kultúra

Koncerty zahraničných hviezd za železnou oponou boli skôr výnimkou ako pravidlom. Keď sa Donovan a Nico dostali do Československa, zrazili sa s komunistickou realitou a ...

... na vlastnej koži pocítili tvrdú ruku režimu.

v trabante s Donovanom

Ladislav „Agnes“ Snopko bol prvým ponovembrovým ministrom kultúry, no predovšetkým je známy ako organizátor mnohých koncertov a kultúrnych podujatí. V osemdesiatych rokoch sa spolupodieľal na Rockovej lýre, nesúťažnej časti Bratislavskej lýry, a v rámci nej sa mu podarilo vrátiť na pódiá Deža Ursinyho alebo Mariána Vargu, alebo sem dostať britského bluesmana Johna Mayalla či francúzskeho džezového huslistu Didiera Lockwooda.

V roku 1983 sa mu nakoniec na Lýru podarilo prilákať Donovana. Škótsky pesničkár v šesťdesiatych rokoch fajčil trávu s The Beatles v Indii, s Dylanom sa predháňal, kto je lepší pesničkár, ale hlavne napísal zopár nezabudnuteľných songov ako Catch The Wind, Yellow Mellow alebo Sunshine Superman.

Donovan mal na bratislavskom festivale odohrať dve vystúpenia. Najprv na oficiálnej časti, kde ho po vystúpení vyzdvihol Agnes s tým, že ho odprevadí na hotel. Keďže veľkú papalášsku tatrovku medzitým dali skupine Smokie, organizátorovi nezostalo nič iné, než ho odviesť svojím trabantom. Donovan sedel vpredu, na zadnom sedadle jeho manažér a trmácali sa socialistickou Bratislavu.

Keď konečne došli pred hotel Bratislava, pred hlavným vchodom už čakali fanúšičky. „Namiesto limuzíny tam zastavil môj trabant, otvorili sa dvere, Donovan vystúpil. Fanúšičky nevedeli, kto to je, boli príliš mladé, ale niekto im povedal, že je to Donovan. Ten sa bránil a ukázal prstom na mňa, že ja som Donovan. Kým si ma dievčatá premeriavali pohľadom, Donovan rýchlo prekĺzol dnu,“ spomína Agnes.

Jeho ďalší koncert sa mal uskutočniť na druhý deň v rámci Rockovej lýry na ružinovskom zimnom štadióne spolu s britskou kapelou The Smokie. Pôvodný Snopkov plán spočíval v tom, že s Donovanom vystúpia Pražský výběr, Vladimír Merta, Marián Varga, Vladimír Mišík s Etc... a Marsyas. Lenže v tom roku zakázali Výběr, Vargu aj Mertu, a tak na koncerte zahrali len Marsyas a Mišík, ktorí si dali na ruky biele pásky – na protest proti tomu, že ich kamaráti nemôžu hrať. Bol z toho, samozrejme, veľký škandál.

whisky pod kabátom

Počas večernej cesty trabantom na hotel sa Agnes s Donovanom dohodli, že po koncerte na Lýre sa urobí spoločné jamsession s Etc... a Marsyasom. Na druhý deň sa presunuli na ružinovský zimák.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite