Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo ostávam v cirkvi

.anton Srholec .časopis .téma

Svoju voľbu Boha musíme vždy znova bolestne potvrdzovať, aby sme mali účasť na blahoslavenstve tých, ktorí nevideli a uverili.

počujte dôkazy, prednášky, absolvujte školenia, ale vo svojom zápase o svoju vieru ostanete osamotení, nechajú vás v štichu a zradia i tí, ktorí by mali najviac pomáhať. Počujete, že viera je nemoderná, kňazi sú zlí, všetko je prežitok, cirkev bohatá, samé zbierky, veda dávno dokázala opak, v mene pokroku, v mene techniky, vedy nemožno viac veriť v Boha. Preto toľkí z cirkvi emigrujú, mnohí vnútorne, niektorí aj externe do proticirkevných vôd.

Súčasného katolíckeho teológa Hansa Künga, ktorý sa nebojí kriticky rozprávať o cirkvi, nič nezamlčuje, nič neokráš­ľuje, hlboko vidí do krízy, ktorú cirkev prekonáva po koncile, sa pýtali, ako môže ešte ostať v cirkvi, keď sa stavia tak kriticky k niektorým inštitúciám a osobám. Napísal krásnu obhajobu viery v článku Prečo ostávam v cirkvi. Je to aj moje krédo a mohlo by byť krédom každého z nás.

Prečo ostávam v cirkvi? Na podobnú otázku nie je ľahká odpoveď. Tu sa žiada priame a osobné svedectvo. Mnohí ostávajú v cirkvi, či už ako veriaci, alebo kňazi i napriek skostnateným tradičným názorom a cirkevným praktikám, lebo nemôžu zradiť veľkú kresťanskú a cirkevnú tradíciu dvadsiatich storočí. Sú ochotní revidovať inštitúcie a zvyky, ale neopustia to základné minimum potrebné na to, aby mohli žiť, združovať sa a vytvárať spoločenstvo, aby neostali osamotení so svojimi problémami, ale mohli vzdorovať aj cirkevným predstaveným, ktorí spravujú cirkev podľa vlastných predstáv, nie podľa ducha evanjelia. Nechcú opustiť morálnu autoritu, ktorú má cirkev už z toho faktu, že je cirkev Kristova. Prečo ostávam v cir­kvi? Pretože v tejto komunite veriacich, ja kritický a súčasne solidárny, sa môžem hlásiť k veľkej histórii, ktorú znova prežívam s mnohými veriacimi. Pretože ako úd spoločenstva aj ja som cirkev. Nemôžem pripustiť, aby sa cirkev zamieňala za byrokratický aparát a za jej funkcionárov, nechať im napospas formáciu komunity.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite