Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Revolučné prasiatko

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Bola to zmena ako hrom. A pritom taký jednoduchý nápad. Všetci obchodníci v Amerike boli na seba naštvaní, prečo naň neprišli sami.

Dlho sa trápili, ako zefektívniť predaj potravín a pritom stačilo tak málo – vymyslieť samoobsluhu.

Stalo sa to pred 99 rokmi, presne v septembri 1916. Na Jeffersonovej ulici 79 v Memphise otvárajú nový obchod a dejú sa pritom zvláštne veci. Prišlo mimoriadne veľa ľudí, dav pripomína demonštráciu. Nič takého sa však nedeje, len túto udalosť sprevádza už vtedy dokonale premyslený marketing. Rozchýrilo sa totiž, že pre prvé zákazníčky je vyhlásená súťaž krásy a výhrou sú peniaze. Keďže však majiteľ obchodu je veľký džentlmen a nevie sa medzi toľkou krásou rozhodnúť, peniaze – síce malé, ale predsa nejaké – dostáva každá žena, ktorá do obchodu vojde. Pre ostatných sú pripravené darčeky. Deti dostávajú cukrovinky a balóniky, zablúdených mužov, ktorých v tej dobe v obchodoch nebolo často vídať, v tomto novootvorenom víta skutočná dychová kapela. Vznik nového obchodu s čudným názvom Piggly Wiggly (neposedné prasiatko) skrátka nemohol nikto ignorovať. Tobôž nie vtedy, keď vstúpil dovnútra a na vlastnej koži zažil nový nakupovací systém. Pretože ten bol naozaj revolučný.

Clarence Saunders, majiteľ Neposedného prasiatka, je skutočným predstaviteľom amerického sna. Pochádza z chudobných pomerov, už od detstva pomáha ako skladník v rôznych obchodoch a má oči otvorené.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite