Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Moja osobná prosba

.štefan Hríb .editorial

Na tomto mieste píšem väčšinou o iných ľuďoch. Teraz však urobím výnimku. Obraciam na každého z vás s jednou osobnou prosbou a jednou osobnou radosťou.

.týždeň

Koho sklamal Fico

.michal Magušin .denisa Gdovinová .filip Olšovský .téma

Vláda Roberta Fica zažíva dobré obdobie, volebné preferencie vládnucej strany atakujú 40 percent. Sociálne balíčky, ktoré Smer rozbaľuje, sa tešia širokému uznaniu vo verejnosti ...

.týždeň

Politika pootvorených dverí

.peter Schutz .týždeň vo svete

Päť registračných centier po celom Nemecku a podstatné zrýchlenie azylového konania je dohoda koalície CDU/CSU-SPD. Zníži však napätie okolo utečeneckej krízy v Európe?

.týždeň

Reforma peněžního systému?

.mojmír Hampl .týždeň v ekonomike

Špatné časy vždy vedou k úvahám, co a jak reformovat. Platí to i v oblasti peněz a bank. I zde se objevují hlubší úvahy o změně pravidel, přemalování hřiště či úplně jiné hře.

.týždeň

Srdcom sestry Hermany

.sestra Hermana .osobnosti

Išla som na duchovné cvičenia. Ale čo sú duchovné cvičenia? No, nie je to žiadna joga, ani opakovanie nejakej mantry. Ide o spoznávanie seba. A je to tá najtvrdšia robota. 

.týždeň

Ešte raz omamný potlesk doma

.štefan Hríb .rozhovor

Po pätnástich rokoch skončil s NHL, ale ešte sa chce rozlúčiť s divákmi na Slovensku. Od detstva sníval, že sa stane jedným z top hokejistov sveta.

.týždeň

Končí Angela Merkelová?

.gideon Rachman .politika

Začiatkom roka sa mohla nemecká kancelárka právom považovať za najúspešnejšiu političku na svete. Trikrát za sebou vyhrala parlamentné voľby.

.týždeň

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .týždeň vo svete

„Napsal jsem vám báseň / na zlé slovo smrt. / Neboť se mi zdálo / že takových básní / je pro děti málo.“ Tento stĺpček bude o básnikovi. (Ale na českú politiku nakoniec tiež dôjde ...

.týždeň

Ryba smrdí aj bez hlavy

.marína Gálisová .politika

Hovorí sa, že ryba smrdí od hlavy. Keby to tak bolo, Rumuni by mali vyhraté – po demonštráciách totiž odstúpil nepopulárny premiér Victor Ponta aj s celou vládou.

.týždeň

Sväté dieťa svätých rodičov

.sestra Hermana .profil

Terézia z Lisieux. Veľká malá svätá. Svätá, učiteľka cirkvi, patrónka Francúzska, patrónka misií a misionárov. Kto bola a kto je Terézia z Lisieux?

.týždeň

Toto nie je len pomsta

.martin Mojžiš .spoločnosť

Slovenská akadémia vied sa opäť raz nedočkala zákona o svojej transformácii. A už sa ho v tomto volebnom období ani nedočká. Prekvapenie? Nie.

.týždeň

Keď matka unesie svoje dieťa

.radovan Bránik .spoločnosť

Bol som pri riešení siedmich rodičovských únosov detí. Žiadny z nich nemožno označiť za typický, jeden však v sebe obsahuje všetko potrebné na pochopenie zložitosti situácie.

.týždeň

Stopy

.andrej Bán .fototéma

Som tulák a svedok. Štvrť storočia prinášam ako fotograf a reportér príbehy obetí vojen, konfliktov, exodov a prírodných katastrof.

.týždeň

Sídliskové hniezdo

.filip Olšovský .architektúra

V architektonickej súťaži CE∙ZA∙AR 2015 si komunitné centrum Máj vyslúžilo prvé miesto vo svojej kategórii, ako i superlatívy hlavného porotcu, ktorý ho nazval výnimočným dielom ...

.týždeň

Utečenci a politické elity

.peter Zajac .esej

V roku 2015 pretiekol hrniec a začal sa masový exodus utečencov z Líbye a ďalších afrických krajín, z Blízkeho a Stredného východu, z Iraku, Sýrie, Afganistanu. Čo o nás prezradil ...

.týždeň

Pod Lupou Jána Štrassera: Nie je dôchodca ako dôchodca

.ján Štrasser .klub

Slza dojatia sa mi zaleskla v oku pri pohľade na Roberta Fica, blížiaceho sa s kyticou (a s úsmevom!) k zachovalej vyparádenej dôchodkyni.

.týždeň

Herbár slov

.anton Vydra .literatúra

Slovo fejtón má svoj pôvod vo Francúzsku. Tam mu hovoria „feuilleton“, čo doslovne znamená lístok alebo lístoček. S týmto vedomím otváram zbierku Ludvíka Vaculíka.

.týždeň

Rebríky, cirkulárky a galéria

.peter Belan .kultúra

Pred päťdesiatimi rokmi vznikla na Orave štátna galéria. Pre oblasť známu kedysi najmä svojou chudobou, bez kultúrnych inštitúcií, to bol významný počin. Na to, ako sa to udialo, ...

.týždeň

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .osobnosti

Škandál. Výstižnejším slovom sa nedá označiť fakt, že Smer na post detského komisára navrhuje Vieru Tomanovú.

.týždeň

Kde budeme nabíjať všetky tie elektromobily?

.michael Kasarda .technológie

To, že máme mobily, tablety či hodinky, ktoré treba nabíjať vždy večer – je len začiatok! O pár rokov si budú šťavičku zo siete pýtať každodenne aj naše autá.

.týždeň

Emília Sičáková-Beblavá: Neviem jazdiť pomaly. Platím pokuty.

.elena Akácsová .lifestyle

Emília Sičáková-Beblavá tvrdí, že sa nikdy nemusela nútiť vstávať do práce, ...

.týždeň

Seriálová jeseň do tretice – prekvapenia

.juraj Malíček .film

Pôvodný nový slovenský seriál Od veci a nový český seriál Mamon majú v zásade spoločné len dve veci a aj tie s nimi v konečnom dôsledku vlastne nesúvisia, ...

.týždeň

Hudba je to, čo velí

.peter Bálik .juraj Kušnierik .kultúra

Skupiny Para a Bez ladu a skladu si tento rok pripomínajú 20, respektíve 30 rokov od svojho vzniku. Vybrali sa pri tejto príležitosti na veľké spoločné turné.

.týždeň

Prekliate mäso

.jozef Koleják .lifestyle

Strašná správa otriasla celým Slovenskom. Niet azda domácnosti, v ktorej by sa nad ňou horúčkovito nepolemizovalo, ...

.týždeň
46/2015