Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sväté dieťa svätých rodičov

.sestra Hermana .časopis .profil

Terézia z Lisieux. Veľká malá svätá. Svätá, učiteľka cirkvi, patrónka Francúzska, patrónka misií a misionárov. Kto bola a kto je Terézia z Lisieux?

Keď som bola malým dieťaťom, v kuchyni u starej mamy v horárni bol obraz usmievavého dievčaťa s krížom a ružami v rukách. Neskôr som počúvala príbehy o tomto obraze a svätici na ňom. Nenadchla ma. Skôr sa moje myslenie obrátilo proti nej. Ešte sa len narodila a už bola svätá! Neverím! Nedostatok literatúry o tejto svätici ma nechal v pochybnostiach ešte dlhé roky. Po vstupe do kláštora sa môj vzťah k tejto svätici vôbec nemenil. Celý jej život sa mi zdal taký nereálny a zbytočne sladký a bola som aj preto rada, že som si vybrala rehoľu, ktorá hovorí o triezvom realizme. Až neskôr, omnoho neskôr som si položila otázku – čo na tej Terézii je? A začala som hľadať.

rodičia svätci

Terézia (celým menom Mária Františka Terézia Martinová) sa v roku 1873 narodila rodičom Ľudovítovi Martinovi a Márii Celine rod. Guerinovej ako deviate dieťa. Príbeh jej rodičov je dnes možno ešte väčším prekvapením ako život ich dcéry. Pápež František ich oboch počas Synody o rodine vyhlásil za svätých. Je to vôbec prvý manželský pár v dejinách cirkvi, ktorý bol vyhlásený za svätý. Obidvaja chceli vstúpiť do kláštora, ale pre rôzne okolnosti sa im to nepodarilo. Keď sa stretli, vedeli, že patria k sebe. Zosobášili sa. Ako svadobný dar si dali modlitbu. Prvé mesiace, aj keď dnes sa nám to zdá asi čudné, žili ako brat a sestra. Celina totiž vôbec netušila, ako sa žije v manželstve. Sexuálna stránka manželstva bola pre ňu úplné tabu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite