Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politika pootvorených dverí

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Päť registračných centier po celom Nemecku a podstatné zrýchlenie azylového konania je dohoda koalície CDU/CSU-SPD. Zníži však napätie okolo utečeneckej krízy v Európe?

Riešenie koaličného sporu Merkel-Seehofer-Gabriel, na ktoré čakala celá EÚ, znamená v podstate pokračovanie politiky síce nie dokorán otvorených dverí, ale stále prajne pootvorených. Registračné zhromaždiská iste výrazne uľavia Bavorsku, ktoré dnes absorbuje ťažisko návalu. Seehofer však nepresadil cez ľavicovú SPD tranzitné zóny na hraniciach (ich alternatívou sú práve dohodnuté centrá vo vnútrozemí), hoci tie by aj Merkel tolerovala. To predznamenáva zmätky a konflikty s ľudskoprávnymi organizáciami ohľadne voľného pohybu utečencov, ale aj vynútených návratov tých migrantov, ktorí nesplnia podmienky azylu napríklad preto, že pochádzajú z bezpečných krajín. Bez stráženia centier totiž dohoda fungovať nemôže, keďže migranti, ktorí tušia, že nespĺňajú kritériá na azyl, sa jednoducho rozpŕchnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite