Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudba je to, čo velí

.peter Bálik .juraj Kušnierik .časopis .kultúra

Skupiny Para a Bez ladu a skladu si tento rok pripomínajú 20, respektíve 30 rokov od svojho vzniku. Vybrali sa pri tejto príležitosti na veľké spoločné turné.

My sme do redakcie pozvali Matúša Valla a Michala Kaščáka. Rozprávali sme sa s nimi, ale nechali sme ich rozprávať sa.

Matúš, pamätáš si, kedy si videl prvýkrát hrať naživo Bez ladu a skladu?

Matúš: Neblázni, samozrejme! Boli sme v PKO a bolo vypredané. Myslím, že to bol jeden z ich prvých rozlúčkových koncertov. Vtedy ma oslovila ich posledná platňa, myslím, že je najkomerčnejšia a sú na nej aj najlepšie pesničky. Nedávno som s nimi na jednej párty hral na base a musím oceniť, ako sú ich pesničky vymyslené, veľmi sa mi to páčilo.

Michal, ty si kedy prvýkrát videl Paru?

Michal: V Zrkadlovom háji v roku 1997. Hrali s iným spevákom, čiže ešte bez Laskyho. Bola to typická srandovná bratislavská skupina. (Smiech.) Ale Matúš bol od začiatku vehementný a chcel hrať hneď na Pohode. Dovolil som si ich vtedy nezaradiť. Potom sme sa stretli náhodou na jednej bratislavskej ulici, kde mi za to vynadal.

Matúš: Teraz seriózne. Mišo nám zavolal, bookol nás, ale potom som videl plagát Pohody a Para na ňom nebola. Keď som ho potom stretol, pýtal som sa ho, čo sa stalo? Nám to nevadí, ale...

Michal: Viete si predstaviť, ako vám Matúš Vallo pokojne hovorí: „Nám to nevadí“? (Smiech.) Hneď ma zotrel. Vtedy som si povedal, že neexistuje, aby táto kapela niekedy hrala na Pohode.

Matúš: A ja som si myslel, že aký sme mali dobrý pokec!

A Para je dnes inventárom Pohody.

Michal: Áno, pretože som veľkorysý!

Matúš: Naša muzika je taká silná, že sa jej nedá odolať. (Smiech.) Treba povedať, že keď sme hrali prvýkrát na Pohode, dali sme aj Parné valce a Mišo ich hral s nami.

Michal: Vtedy už hrali s Laskym. Lasky má obrovské kúzlo a podľa mňa je to jeden z najlepších kapelových lídrov vôbec. Človek, ktorý má charizmu, ale narába s ňou s ľahkosťou. Do Pary priniesol veľa. A tá vehemencia, ktorú kapele dodáva Matúš, im na pódiu veľmi sluší. Povesť Pary ako dobrej koncertnej kapely je pravdivá. Matúš mi zvykne posielať nové pesničky, aby som mu napísal vyjadrenie a ja ich často kritizujem, ale potom si ich dva dni spievam. Píšu jednoduché pesničky.

Matúš: Stále tu nepočujem, že by si o nás povedal niečo pozitívne.

Michal: Ale hovorím o vás pozitívne! Mám pocit, že o vás hovorím v superlatívoch!

Matúš: Ja som vychválil tú ich kakofonickú comebackovú skupinu a on ma tu ničí za to, že hráme ľahké primitívne pesničky! (Smiech.)

Michal: Povedal som, že hráte jednoduché pesničky, ktoré fungujú veľmi dobre. Aj punk je jednoduchá hudba a funguje skvele. A vieš, že som veľký fanúšik punku.

.týždeň dnes dostal mail, ktorý nás pozýva na koncert v Ostrave, kde sa píše, že tam vystúpi „kultová slovenská skupina Bez ladu a skladu” a že „legendu 80. a 90. rokov podporí o desať rokov mladšia kultová garážovo-punk-popová bratislavská kapela Para.” Ako by si, Michal, označil štýl Pary ty?

Michal: Niečím mi od začiatku pripomínajú Chumbuwambu, čiže kapelu, ktorú môže hrať aj Rádio Regina, aj Rádio Ragtime. To je veľká devíza.

Matúš: Raz som sa ho pýtal, akú mu pripomíname skupinu a on že žiadnu. Pýtam sa, či teda máme vlastný sound. On, že to tým nechcel povedať. (Smiech.) Keď sme začínali, tak sme nevedeli hrať na nástrojoch a ani o hudbe sme nevedeli nič, tak sme si vytvorili vlastný hudobný jazyk. Pri mnohých slovenských kapelách viem hneď, čo počúvajú, ale kedže my sme nevedeli napodobniť nejakú zahraničnú skupinu...

Michal: Koho ste chceli napodobniť?

Matúš: Všetkých, ktorých sme počúvali. Rage Against The Machine, Red Hot Chili Peppers, staré hip-hopové veci. Ale keďže sme to nevedeli, tak vznikol takýto štýl. Kdežto Bez ladu to vedeli, a preto dnes znejú ako Erasure!

Erasure? Ako by si opísal Bez ladu a skladu?

Matúš: Cítiť tam osemdesiate roky, českú alternatívu. Som ťažký antifanúšik českej alternatívnej scény, nie je to štýl, ktorý by sa spojil s mojím srdcom, ale Bez ladu tam dali niečo, čo je pre mňa absolútne posvätné, čo hľadám v každej hudbe. Keď to tam je, je jedno, či je to Drake, alebo Živé kvety, keď je za tým normálna pesnička. Keď si zoberieme aj najväčších kakafonikov, metalových drsniakov, tak aj tí si na konci radi zahrajú normálnu pesničku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite