Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Herbár slov

.anton Vydra .časopis .literatúra

Slovo fejtón má svoj pôvod vo Francúzsku. Tam mu hovoria „feuilleton“, čo doslovne znamená lístok alebo lístoček. S týmto vedomím otváram zbierku Ludvíka Vaculíka.

Kniha je súborom 163 fejtónov, ktoré Vaculík písal v rokoch 2012 až 2015 pre Lidové noviny. Na prebale knihy je ilustrácia Lumíra Čmerdu, výtvarníka a farára Cirkvi československej husitskej. Vidno na nej Vaculíka v montérkach a so sekerou v ruke. Sekera dopadá na text fejtónu, položeného na kláte. Fejtón je žáner s prísne vymedzeným rozsahom. Takže text treba na konci nekompromisne „useknúť“. Naráža na to aj Vladimír Karfík v doslove ku knihe, keď hovorí o Vaculíkovom kondenzovanom písaní, pri ktorom sú jeho názory „vyslovované zreteľne a priamo, niekedy až apodikticky. Skratkou dokáže vysloviť súhrn poznania“. Ak treba na takom malom priestore vysloviť dôležitú vec, jediným prostriedkom býva anekdotické písanie. To je niečo, v čom vyniká.

oscilovanie

Na Vaculíkovom štýle je pozoruhodné najmä to, s akou ľahkosťou dokáže skĺbiť vážne spoločenské témy s bežnými udalosťami svojho života. Od skratkovitých noticiek o prezidentských kandidátoch a o politických stranách sme razom v jeho záhrade a sledujeme spolu s autorom pomalý rast kvetín, dozrievanie plodov alebo správanie sa jeho mačky. Tá väčšinou zmárni nejaký iný živočíšny druh.

V niektorých fejtónoch možno nadobúdať pocit, akoby sa Vaculík priam premáhal komentovať politickú situáciu a rýchlo radšej preskakuje k svojim obľúbeným témam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite