Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď matka unesie svoje dieťa

.radovan Bránik .časopis .spoločnosť

Bol som pri riešení siedmich rodičovských únosov detí. Žiadny z nich nemožno označiť za typický, jeden však v sebe obsahuje všetko potrebné na pochopenie zložitosti situácie.

Na jej začiatku stojí často banálny nezvládnutý konflikt medzi dvoma dospelými ľuďmi.
Mladá Slovenka študujúca v rámci programu Erasmus architektúru v Štrasburgu sa zamilovala do spolužiaka a on sa zamiloval do nej. Po štyroch mesiacoch vzťahu sa však musela vrátiť na Slovensko. Vzťah na diaľku neprosperoval. Striedavo sa schádzali a rozchádzali. Po dvoch rokoch išli spolu na výlet do Paríža v snahe vzťah zachrániť. A vtedy došlo k splodeniu dieťaťa. Keď žena zistila, že je tehotná, oznámila to svojmu priateľovi a ten prišiel týždeň pred pôrodom na Slovensko. Budúci otec síce vo Francúzsku nemal prácu, ale nechcel žiť na Slovensku. Pochádzal z Demokratickej republiky Kongo a vo Francúzsku žil na dlhodobú pobytovú kartu. Matka sa pokúsila získať pre svoje dieťa právo výhradnej starostlivosti a keď to navrhla otcovi dieťaťa, v hneve roztrhal návrh dohody a odmietol o tejto možnosti vôbec uvažovať. Počas troch rokov niekoľkokrát prišiel navštíviť dcéru, no vždy to bolo spojené s napätím a konfliktom. Obrovskú úlohu zohrávali aj kultúrne rozdiely a odlišné tradície, otec bol praktikujúci moslim odlišnej farby pleti.

únos

Niekoľko dní pred narodeninami dcéry ju otec v hoteli zaviedol na toaletu, z ktorej sa však už nevrátili späť do reštaurácie. Keď ich neprítomnosť trvala dlho a začali ho hľadať, bol už za hranicami Slovenskej republiky a smeroval na juh. V priebehu nasledujúcich mesiacov vystriedal deväť krajín a pokúšal sa za sebou zametať stopy. Matka sa okamžite obrátila na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí, to žiadosť postúpilo na súd a ten v expresnom termíne vydal predbežné opatrenie, že dieťa sa až do vynesenia rozsudku zveruje do starostlivosti matky. Do veci sa sprvu aktívne vložila aj polícia a prokuratúra, ale ich operatívne zistenia v spolupráci s Interpolom prinášali neaktuálne dáta o miestach pobytu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite