Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Déjà vu

.štefan Hríb .editorial

Zažívam to už toľkýkrát, že ma to prestalo prekvapovať – manipulácie s prieskumami a zatváranie očí pred realitou určujú už dvadsať rokov povahu reformnejšieho Slovenska.

.týždeň

Zuckerberg, s.r.o.

.filip Olšovský .spoločnosť

Rozpoznať pravý facebookový profil Marka Zuckerberga je jednoduché – za menom má malý modrý znak odškrtnutia. S identifikovaním jeho skutočného profilu je to o čosi náročnejšie ...

.týždeň

Priateľ Schengenu Fico

.peter Schutz .týždeň doma

Žaloba proti kvótam,ktorú podala Ficova vláda na európsky súd, má podľa jednomyseľného názoru viacerých právnikov minimálnu šancu na úspech.Aj to len v jedinom bode z asi šiestich ...

.týždeň

Nepochopená menová politika

.ján Tóth .týždeň v ekonomike

Nedávno som sa zúčastnil na konferencii Budúcnosť peňazí, kde som si vypočul kritický prejav autora ekonomickej transformácie Václava Klausa. Hovoril o súčasnej menovej politike ...

.týždeň

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .osobnosti

Desiaty december sa na celom svete slávi ako Deň ľudských práv – ako to teda vyzerá s ľudskými právami vo svete? 

.týždeň

Tri nové tváre

.michal Magušin .téma

Na politických kandidátkach do marcových volieb je veľa nových mien. Vybrali sme z nich troch ľudí, ktorých považujeme za zaujímavých, lebo majú za sebou nejaký príbeh.

.týždeň

Čo o nás hovoria naše mestá?

.martin Mojžiš .rozhovor

Od roku 1969 do roku 1980 pracovala ako urbanistka na Útvare hlavného architekta mesta Bratislavy.

.týždeň

My zaplatíme, vy ich nepustíte

.marína Gálisová .politika

Minulý týždeň prebehol v Európe v znamení pokusov o riešenie utečeneckej krízy. Británia začala bombardovať ropné polia Islamského štátu v Sýrii.

.týždeň

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .týždeň vo svete

Keby vám Baššár al-Asad ponúkol, aby ste s ním urobili rozhovor, išli by ste za ním do Damasku? 

.týždeň

Päť minút o sudcovskej zaujatosti

.pavol Holländer .spoločnosť

Pavel Holländer je významný ústavný právnik, ktorý pôsobil dvadsať rokov ako sudca Ústavného súdu Českej republiky. Dnes učí na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave.

.týždeň

Prof. Potemkin PhD.

.martin Mojžiš .spoločnosť

Koncom novembra sa v Bratislave uskutočnila podvodnícka medzinárodná vedecká konferencia. A to nie jedna, ale hneď celá plejáda takých konferencií.

.týždeň

Pápež potvrdil slová kardinála Vlka

.jaroslav Rindoš .spoločnosť

Aj toto sme sa dozvedeli z rozhovorov slovenských biskupov po stretnutí s pápežom Františkom v Ríme 12. novembra 2015.

.týždeň

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .osobnosti

Posledný román Michela Houellebecqa, ktorý nedávno vyšiel v českom preklade pod názvom Podvolení, upriamil na seba pozornosť v súvislosti s atentátom na Charlie Hebdo.

.týždeň

Ahoj Mimi, vraciam sa...

.peter Bálik .fototéma

Koncom roka 1980 sa John Lennon rozhodol, že navštívi rodný Liverpool a tetu Mimi. Tešil sa z nového albumu a plánoval veľké turné. Ruka bláznivého vraha všetko zmenila.

.týždeň

Napätia okolo migrácie

.henry Foy .neil Buckley .esej

Nacionalistické a protiprisťahovalecké nálady v krajinách strednej a východnej Európy ohrozujú ducha jednoty Európskej únie.

.týždeň

Pod lupou Jána Štrassera: Sudcovia, profesori, migranti...

.ján Štrasser .klub

Či už v roku 2012 bolo nezvyšovanie (zmrazenie, nevalorizovanie) platov ústavných činiteľov myslené ako populistické gesto, ...

.týždeň

O islame otvorene

.lukáš Krivošík .literatúra

Ateistický filozof Sam Harris a bývalý moslimský radikál Maajid Nawaz spolu napísali knihu, v ktorej otvorene hovoria o vzťahu islamu a extrémizmu.

.týždeň

Architekt a legionár Tvarožek

.ján M. Bahna .architektúra

Málokto pozná meno architekta najefektnejšieho schodiska na Slovensku -- teda priestorového ónyxového šperku v budove bývalej Mestskej sporiteľne na Námestí SNP v Bratislave.

.týždeň

Vek nevinnosti

.mário Gešvantner .kultúra

Skupina U2 je už na scéne takmer štyri dekády. Členovia partičky okolo Bona sa však vedia stále zabávať ako malí chlapci.

.týždeň

Darčekový inšpirátor

.elena Akácsová .redakcia .lifestyle

Dajte si pozor, čo si želáte, lebo sa vám to môže splniť! Minulý rok naša kolegyňa Eva Čobejová ľahkovážne napísala, že ona pod stromček nechce nič, ...

.týždeň

Peter Juščák: Zápasím so živým materiálom

.elena Akácsová .lifestyle

Spisovateľ Peter Juščák po zbierke príbehov Odvlečení vydal pred rokom román ...a nezabudni na labute! Obe knihy sú výpoveďou o osudoch našincov odvlečených do gulagu.

.týždeň

Záchytné body

.jela Krajčovič .lifestyle

Ráno býva síce chladno, ale na vlak EuroCity z Budapešti o 6.25 sa dá spoľahnúť. Vyberiem si vagón s openspace. Človek má prehľad a menší pocit stiesnenosti.

.týždeň

Lesk a bieda Hviezdnych vojen

.juraj Malíček .kultúra

Šesť veľkých celovečerných filmov, do kín prichádza siedmy, dva televízne hrané filmy, päť televíznych seriálov, z toho tri animované, nespočetne dokumentov, komiksov, ...

.týždeň

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .osobnosti

Milí priatelia, mám veľmi rád pojem „chlapské záležitosti“. Celé detstvo som sa tešil, že ho raz budem môcť používať, že ním budem odpinkávať  ženy, deti, stareny i bábovky.

.týždeň

Ste tu vítaní

.andrej Bán .spoločnosť

V týchto dňoch by mala prísť na Slovensko prvá skupina 149 asýrskych kresťanov z Iraku. Ide o pätnásť rodín prenasledovaných džihádistami. Zaslúžia si našu ochranu a pohostinnosť ...

.týždeň

Večerať s históriou

.jozef Koleják .lifestyle

Na výslní je už pekných šestnásť rokov, keď získal svoju prvú michelinskú hviezdu. Koketoval s molekulárnou, neskôr multisenzorickou kuchyňou, ...

.týždeň
50/2015