Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Päť minút o sudcovskej zaujatosti

.pavol Holländer .časopis .spoločnosť

Pavel Holländer je významný ústavný právnik, ktorý pôsobil dvadsať rokov ako sudca Ústavného súdu Českej republiky. Dnes učí na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave.

Do .týždňa poslal reakciu na text Martina Mojžiša.

Minúta prvá

Martin Mojžiš je mojím obľúbeným autorom .týždňa i aktérom Lampy. Nahliadajúc na jeho vystúpenia pohľadom kolegu pôsobiaceho v odlišnej oblasti, obdivujem jeho pedagogické nadanie i nadšenie pre svoj odbor. V jednom z jeho novembrových článkov (Fico – pán európsky, text vyšiel na internetovej stránke .týždňa) som sa pozastavil nad poznámkou z hľadiska témy článku len vedľajšou, o zaujatosti sudcu: „V roku 2015 pozastavil minister školstva Paneurópskej vysokej škole právo prijímať študentov a udeľovať tituly bakalár či magister v odbore práva.... Škola napadla rozhodnutie ministra na súde a dosiahla uznesenie o odklade vykonateľnosti tohto rozhodnutia... sudkyňa, ktorá vydala rozhodnutie o odklade vykonateľnosti, sama na tejto škole na čiastočný úväzok prednášala.) Súc „zaujatým“, totiž učiteľom pôsobiacim na tejto škole, nemám v úmysle robiť advokáta ani jej, ani spomenutej sudkyni. Nakoniec, „kauza“ odkladu uvedeného rozhodnutia ministra vyvolala v časti tlači vzrušené, vo vzťahu k tomuto odkladu kritické reakcie, a to aj z pera renomovaných právnikov. Hovorím si, že by azda bolo fér ponúknuť čitateľovi aspoň ten najstručnejší náhľad na samotný pojem zaujatosti sudcu.

Minúta druhá

Rozhodovanie o veci nestranným a nezávislým sudcom je jedným z pilierov práva na spravodlivý proces.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite