Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Večerať s históriou

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Na výslní je už pekných šestnásť rokov, keď získal svoju prvú michelinskú hviezdu. Koketoval s molekulárnou, neskôr multisenzorickou kuchyňou, ...

... no najväčšiu slávu žne za znovuobjavovanie historických jedál vo svojej londýnskej reštaurácii Dinner. Heston Blumenthal.
Podaktorí znalci a gastronauti zachytili jeho vzostup už okolo roku 2000, keď sa vo všetkých možných magazínoch venujúcich sa životnému štýlu a zmyslovým zážitkom začala skloňovať malá reštaurácia učupená v dedinke Bray. Mala milý bukolický názov Fat Duck – čiže tučná kačka – a podávala sa v nej okrem iného aj slaninová zmrzlina. Všetci ju chceli ochutnať a keď ju ochutnali, aj o nej voľačo napísať. Dnes sa už slaninová zmrzka podľa Hestonovho receptu podáva všelikde a popravde aj všelijako, no v tých rokoch to bola nevídaná vec.
Tučná kačka sa tak stala nadlho destináciou všetkých fajnšmekrov z blízkeho aj ďalekého okolia. A treba povedať, že Heston Blumenthal ich málokedy sklamal. Vďaka objavu, že potraviny s podobným molekulárnym zložením dokážu k sebe ladiť aj na jazyku, vymýšľal nové a nové šokujúce kombinácie. Ako napríklad podávať bielu čokoládu s kaviárom, lososa uduseného v kruste zo sladkého drievka či servírovať ustrice s kivi. Za tieto výnimočné počiny a excelentnú kuchárčinu dokázal za päť rokov vystúpať na tri michelinské hviezdy, čo sa tak rýchlo ešte nikomu nepodarilo.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite