Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ahoj Mimi, vraciam sa...

.peter Bálik .časopis .fototéma

Koncom roka 1980 sa John Lennon rozhodol, že navštívi rodný Liverpool a tetu Mimi. Tešil sa z nového albumu a plánoval veľké turné. Ruka bláznivého vraha všetko zmenila.

Toto sú posledné dni Johna Lennona.

Niekdajší Beatle plánoval na ďalší rok svetové turné a po dlhšom čase vyhlásil, že sa v roku 1981 vráti do rodného Liverpoolu. Nebol tam od začiatku sedemdesiatych rokov, keď sa presťahoval do New Yorku. Vtedy sa domov vrátiť nemohol, bál sa, že nedostane spätné víza do USA. V roku 1974 konečne dostal povolenie na pobyt, no situácia sa zmenila, keď mu Yoko porodila syna Seana. Z Lennona sa stal muž v domácnosti a nasledujúce štyri roky strávil v newyorskom byte Dakota staraním sa o potomka. Nakoniec sa však hudba v Lennonovi ozvala. „Cítim sa, akoby som začínal odznova,“ spieva v comebackovej piesni (Just Like) Starting Over. Jeho blízki spolupracovníci a novinári spomínajú, že v posledných rozhovoroch sa John javil ako vitálny a šťastný človek, ktorý sa pozerá do ďalekej budúcnosti. Čo všetko stihol Lennon spraviť v posledných dňoch svojho života?

4. december 1980: John nahráva gitarové a klávesové party do pesničky Walking On Thin Ice, ktorú napísala Yoko. Pesnička sa mala objaviť na sólovom albume jeho manželky.

5. december 1980: Vo štvrtok ráno John volá svojej tete Mimi, ktorá ho vychovala a oznamuje jej, že ju príde navštíviť. „Zavolal mi a povedal, že sa pozerá zo svojho okna v New Yorku, vidí na doky a na lode a sám seba sa pýta, či niektorá pláva do Liverpoolu,“ spomína teta Mimi.

Večer poskytuje spevák rozhovor rockovému časopisu Rolling Stone vo svojom newyorskom byte Dakota.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite