Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Americké Nemecko, zbabelé Slovensko?

.štefan Hríb .editorial

Na úvod budem osobný – dvojhodinový rozhovor v novej časti relácie Pod lampou s Petrom Zajacom o Nemecku, utečencoch a strednej Európe ma povzbudil. Z viacerých dôvodov.

.týždeň

Z pekla do pekla

.andrej Bán .téma

Grécky ostrov Lesbos bol vždy turistickou destináciou. Dnes je to najväčšia vstupná brána pre migrantov z východu do Európy.

.týždeň

Teta Anka v poisťovni

.peter Schutz .týždeň doma

Ficovi a volebnej kampani Smeru nadržiavajú všetci svätí. Nebyť migračnej témy, ktorá zmietla všetko, by obchody štátnej poisťovne so sieťou firiem boli kauzou roka.

.týždeň

Poučenia z kauzy Volkswagen

.ján Oravec .týždeň v ekonomike

Čoskoro po prepuknutí „kauzy Volkswagen“ sa ukázalo, že nejde len o Volkswagen, ale o viac automobiliek, možno dokonca všetky, ktoré vyrábajú autá s naftovými motormi.

.týždeň

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .osobnosti

Peter Zajac nedávno v .týždni citoval Ľudovíta Štúra, ktorý v roku 1845 napísal o slovenskej a slovanskej nedvižnosti nad rámec rodiny a obce...

.týždeň

Ujasnime si motivácie

.filip Olšovský .rozhovor

Tri roky pracoval ako poradca ruskej vlády a potvrdzuje, že Vladimír Putin vidí konšpirácie takmer za všetkým.

.týždeň

Nesrovnalova súťaž krásy

.denisa Gdovinová .politika

Takto pomenovala Transparency International výberové konania na šéfov bratislavských mestských podnikov.

.týždeň

Posledné slovo bude mať pápež

.iva Mrvová .spoločnosť

Zatiaľ čo doznievajú emócie z pápežovej návštevy Spojených štátov, pozornosť sa obracia späť k Vatikánu. V Ríme sa začala mimoriadna synoda a na stole sú vážne otázky. 

.týždeň

Kotleba vs. zvyšok sveta

.radovan Bránik .spoločnosť

Na radikálnej scéne sa pol roka pred voľbami nanovo rozdávajú karty. Pôvodne plánovaný jednotný postup je už minulosťou, ...

.týždeň

Nechala sa opozícia umlčať?

.michal Magušin .politika

utečenecká kríza ako hlavná téma na politickej scéne priniesla stúpajúce percentá vládnej strane Smer. Éterom znel silnejší a sebavedomejší hlas premiéra Fica.

.týždeň

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .týždeň vo svete

To nemajú Česi srdce? Kto sleduje slovenské i české médiá, nemôže prehliadnuť odlišný tón v komentároch o utečencoch. Česká debata je skeptickejšia, zdržanlivejšia – a chladnejšia ...

.týždeň

Chudobná cirkev pre chudobných

.lukáš Krivošík .týždeň v ekonomike

Názory pápeža Františka na globálne hospodárstvo sa ekonomickému liberálovi nepočúvajú ľahko. S niektorými jeho poznámkami by sa dalo polemizovať za použitia čísel a štatistík ...

.týždeň

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .osobnosti

Predstavte si, že sa to stane vám. Predstavte si, že prechádzate krajinou, v ktorej sa vôbec netúžite usadiť, lebo šanca, že tu dostanete azyl, je 1,1 percenta.

.týždeň

Kúdol dymu za Volkswagenom

.michael Kasarda .týždeň v ekonomike

Prišiel koniec nafty v automobiloch? Zrútila sa druhá najväčšia automobilka na svete? Akú správu si máme odniesť z medializovaných informácií o podvode Volkswagenu s emisiami?

.týždeň

Politické divadlo Donalda Trumpa

.marína Gálisová .fototéma

Donald Trump v médiách dlho figuroval na ekonomických a bulvárnych stránkach; dnes o ňom píšu politické analýzy. Dosť ľudí si ho vie predstaviť ako prezidenta USA.

.týždeň

Trump rieši neaktuálne problémy

.michael Barone .fototéma

Celé leto dominovali správam informácie o tom, ako Donald Trump valcuje prieskumy verejnej mienky. V prieskumoch stúpol o tri percentá už 16. júna, keď oznámil kandidatúru.

.týždeň

Malé a velké dějiny

.milan Šimečka .esej

Pred 25 rokmi zomrel česko-slovenský filozof a spisovateľ Milan Šimečka. V čase normalizácie pracoval ako robotník a vyše roka strávil vo väzení.

.týždeň

Pod lupou Petra Zajaca: Nemecko25

.peter Zajac .klub

Dňa 3. októbra 1990 sa zjednotilo Nemecko, rozdelené v dôsledku druhej svetovej vojny. Proces znovuzjednotenia bol dlho nepredstaviteľný. 

.týždeň

Dežo a Kubo. Otec a syn.

.juraj Kušnierik .literatúra

Sedemnásť listov, ktoré si počas posledného polroka spolužitia vymenili Dežo Ursiny a jeho syn Jakub, sú koncentrovaným dokumentom hlbokého vzťahu...

.týždeň

Mať dôvod ráno vstať v každom veku

.mirka Gúčiková .lifestyle

Mesiac úcty k starším nám nedáva len príležitosť pokloniť sa vráskam a šedinám a zanadávať na zlú sociálnu situáciu dôchodcov.

.týždeň

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .lifestyle

Umeleckých diel tematizujúcich 11. september je tak veľa, až by sa cynikovi mohlo zdať, že Dvojičky spadli aj preto, aby mali spisovatelia o čom písať. 

.týždeň

Ivan Šiller: Bol som prepatetizovaný

.elena Akácsová .lifestyle

Ivan Šiller je koncertný klavirista, vedúci Katedry hudobnej výchovy na Pedagogickej fakulte UK, takže koncertuje, cvičí, manažuje a učí.

.týždeň

Spev a tanec

.eva Spišáková .lifestyle

Horúčava,davy turistov a nekonečné fotenie sa pred Bielym domom nás v jednu horúcu júlovú sobotu tak zmohli, že sme už nemali chuť na nič iné, len sa vrátiť do klimatizovaného ...

.týždeň

Poznanie oslobodzuje

.adrian Rajter .kultúra

Do Bratislavy sa vrátil špičkový rakúsky klavirista Rudolf Buchbinder.

.týždeň

Bruno Walter a Rudolf Buchbinder

.adrian Rajter .kultúra

Symfonický orchester Bruna Waltera je významným nositeľom kultúrnych tradícií, ktoré kedysi intenzívne prepájali tri mestá na Dunaji: Viedeň, Bratislavu a Budapešť.

.týždeň

Festivalové echo

.zuzana Mojžišová .kultúra

Pri niektorých kultúrnych akciách je dobrou správou, že po prvom ročníku prichádza druhý. To je aj prípad filmovej prehliadky Be2Can. Uskutoční sa od 7. do 14. októbra ...

.týždeň

London Calling

.peter Bálik .kultúra

O Abbey Road sníval už od detstva. V žilách mu koluje anglická krv, no do Londýna sa mu podarilo dostať až koncom 70. rokov. Teraz v legendárnych štúdiách nahral nový album.

.týždeň

Rob Cass: Mirove pesničky sú výborné

.peter Bálik .oliver Rehák .kultúra

Rob Cass je jedným z dvoch interných producentov londýnskych štúdií Abbey Road. Tým Ďalším je Giles Martin, syn Georgea Martina.

.týždeň

Začať deň

.jozef Koleják .lifestyle

Mnohí z nás na ne vyslovene kašlú. Postačí im silná káva a cigareta, možno napochytro pripravený krajec chleba. Pričom nie je väčšia slasť, ako si ...

.týždeň
41/2015