Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Politické divadlo Donalda Trumpa

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Donald Trump v médiách dlho figuroval na ekonomických a bulvárnych stránkach; dnes o ňom píšu politické analýzy. Dosť ľudí si ho vie predstaviť ako prezidenta USA.

Iní hovoria, že kandidatúra je doteraz jeho najväčší bluf.

Písal sa rok 1988, v New Yorku bola zima, vo svetovej politike sa otepľovalo. Donald Trump s manželkou Ivanou stáli pri vyše tridsaťročnom mestskom klzisku, ktoré jeho firma prevzala ako večne nedokončenú rekonštrukciu a zázračne rýchlo sprevádzkovala. Trumpovcov obklopili reportéri. „Nechceli by ste viesť namiesto Reagana rokovania s Rusmi o zmluve SALT?“ zakričal ktosi na Donalda. Vážne sa hovorilo, že Donald Trump by mohol kandidovať za prezidenta. Onedlho mu veľké plány zatrhla finančná katastrofa a verejne prepieraný rozvod. Vynahradí si to v prezidentských voľbách 2016?

.švéd alebo Nemec
Bolo by to zaujímavé finále búrlivej, kontroverznej kariéry.

Donald Trump sa narodil v roku 1946 v newyorskej štvrti Queens ako štvrté z piatich detí podnikateľa s nehnuteľnosťami. Detstvo nestrávil v nedostatku, ale túžil prekonať hranice Queensu. Ambície sa mu neskôr zišli. Podobne aj poznanie, že niektoré pravdy je lepšie zamlčať. Donaldov otec roky vyhlasoval, že jeho predkovia žili vo Švédsku. Ale pravda vyšla najavo – Fredov otec Friedrich Drumpf prišiel z Nemecka, na Klondiku prevádzkoval reštauráciu a meno si poangličtil na Fred Trump. Otec sa za nemecké gény nehanbil, tvrdil Donald Trump neskôr. Len sa obával, že po hrôzach druhej svetovej vojny do svojich bytov v Queense nenájde ako Nemec nijakých židovských nájomníkov.

Donald získal stredoškolské vzdelanie na vojenskej akadémii, kam ho rodičia zapísali, aby sa výbušný, svojhlavý chlapec musel podriadiť disciplíne. Od malička mal výnimočný vzťah s otcom a aj preto prevzal rodinnú firmu. Vyštudoval ekonómiu so špecializáciou na nehnuteľnosti a len vďaka štúdiu a miernym zdravotným ťažkostiam sa vyhol Vietnamu. Ak ho v tom čase zaujímala politika, tak len ako schodík k podnikateľským métam.

.výťah k úspechu začal fungovať
Vrhol sa do podnikania s nehnuteľnosťami, premenoval otcovu firmu na The Trump Organization a presťahoval sa na Manhattan. Veril, že tam sa zbiehajú nitky vplyvu. Čoskoro nadviazal kontakty s ľuďmi, ktorí mu pomáhali k lukratívnym zákazkám. Otec Fred ho vystríhal, aby nemal priveľké oči, že „výťah k úspechu nefunguje, treba ísť po schodoch, krok za krokom“. Donald ho veľmi nepočúval.

V roku 1974 prvý raz v New Yorku zabodoval vo veľkom. Za neveľkú sumu sa dostal ku krachujúcemu hotelu pri newyorskej stanici Grand Central a šikovne sa dohodol s hotelierskym gigantom Hyatt Corporation.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite