Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nesrovnalova súťaž krásy

.denisa Gdovinová .časopis .politika

Takto pomenovala Transparency International výberové konania na šéfov bratislavských mestských podnikov.

predvolebné sľuby Iva Nesrovnala o konci politických nominácií ostali zatiaľ nenaplnené.

V auguste to vyzeralo ako sympatická správa. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal avizoval historickú zmenu – na výberové konania riaditeľov mestských podnikov bude prvýkrát dozerať nezávislá mimovládka Transparency International. Išlo pritom o tri najväčšie bratislavské firmy – Dopravný podnik mesta Bratislava, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť a Odvoz a likvidácia odpadov OLO, ktoré tvoria majoritu mestského rozpočtu. „Transparency dlhodobo hlása, že výberové konania sú najlepší spôsob obsadzovania verejných funkcií,“ hovorí právnik Pavol Nechala z Transparency, ktorý spoluprácu s mestom viedol. „Preto nám záležalo na tom, aby to dopadlo dobre.“

.žiadna aktivita
Transparency sa teda s chuťou a bez nároku na odmenu pustila do práce. Plán transparentnosti si rozdelila do troch kategórií – nastavenie formálnych pravidiel, zabezpečenie dostatku informácií a nakoniec osobný dohľad na priebeh konaní. Do spolupráce s mestom išli opatrne. Uvedomovali si, že plánujú zaviesť nové móresy do prostredia, ktoré doteraz fungovalo takmer výlučne na politických dohodách v zákulisí. „Počúvame to o výberových konaniach neustále. Sú vraj neefektívne a zbytočne zaberajú čas. Poslanci nám stále tvrdia: Veď sme dostali mandát vo voľbách, prečo by sme nemohli priamo nanominovať svojich ľudí?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite