Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poučenia z kauzy Volkswagen

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

Čoskoro po prepuknutí „kauzy Volkswagen“ sa ukázalo, že nejde len o Volkswagen, ale o viac automobiliek, možno dokonca všetky, ktoré vyrábajú autá s naftovými motormi.

Čo to znamená?
Na tlačovkách si sypú popol na hlavu manažmenty, ktoré podvodom obchádzali prísne emisné limity. Vstúpiť do svedomia a priznať zlyhanie by si však mali aj všetci politici a ochranárski aktivisti, ktorí presadzovali a napokon „úspešne“ presadili nereálne limity.

Kľúčové je tu slovo „nereálne“. Publikované informácie hovoria o 40-násobnom prekročení limitov. Nejde teda o nejakých 20 či 30 percent, ale rovno o 4 000 percent! Na kauze je teda zaujímavý nielen podvod, ale aj normy úplne mimo reality, ktoré ho vyvolali.

Pri schvaľovaní ambicióznych limitov povoleného znečisťovania ovzdušia som patril k skeptikom, ktorí sa pýtali, čo sa stane, keď sa na to nepodarí vymyslieť nové technológie. Pamätám si, s akou aroganciou boli tieto pochybnosti odmietané ako nepodložené, či dokonca kúpené automobilkami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite