Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump rieši neaktuálne problémy

.michael Barone .časopis .fototéma

Celé leto dominovali správam informácie o tom, ako Donald Trump valcuje prieskumy verejnej mienky. V prieskumoch stúpol o tri percentá už 16. júna, keď oznámil kandidatúru.

o mesiac prekonal ostatných republikánskych kandidátov a začiatok septembra oslávil s podporou 26 percent. (V polovici septembra stále viedol s 27 percentami, ale na krk mu začal dýchať druhý kandidát Ben Carson s podporou 23 percent, pozn. prekl.)

Trumpovi voliči pripomínajú prívržencov, ktorých v roku 1992 získal iný celebritný kandidát, čo popieral navyknuté pravidlá politiky – Ross Perot. Tak ako Perot, aj Trump má lepšie výsledky u belochov ako u černochov, medzi mužmi ako medzi ženami, medzi ľuďmi bez vysokoškolského diplomu v porovnaní s absolventmi univerzít, a častejšie ho chcú voliť ľudia z predmestí a vidieka ako z veľkých miest. Tak ako Perot, ani Trump veľmi neoslovuje tradične nábožných voličov.

Je však medzi nimi výrazný rozdiel. Perot v roku 1992 získal vyše 20 percent medzi voličmi pod 45 rokov, ale len 12 percent medzi šesťdesiatnikmi a staršími. Mladší voliči sa k Perotovi hrnuli.

Trumpova podpora je, naopak, najsilnejšia na druhom konci vekového spektra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite