Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pod lupou Petra Zajaca: Nemecko25

.peter Zajac .časopis .klub

Dňa 3. októbra 1990 sa zjednotilo Nemecko, rozdelené v dôsledku druhej svetovej vojny. Proces znovuzjednotenia bol dlho nepredstaviteľný. 

dňa 3. októbra 1990 sa zjednotilo Nemecko, rozdelené v dôsledku druhej svetovej vojny. Proces znovuzjednotenia bol dlho nepredstaviteľný. Nebol by možný bez pádu Berlínskeho múra a konca vyše štyridsaťročného sovietskeho panstva, ktorý dovŕšil rozpad Rady vzájomnej hospodárskej pomoci, Varšavskej zmluvy a Zväzu sovietskych socialistických republík. Dramatickosť samotného aktu je zreteľná už len z toho, že Nemecko oslavuje ako štátny sviatok zjednotenie, ktoré sa pre dnešné Rusko spája s rozpadom Sovietskeho zväzu – podľa Vladimíra Putina najväčšej tragédie dvadsiateho storočia. Zjednotenie Nemecka nevítala však s otvorenou náručou ani Veľká Británia a Francúzsko, otvorenejšie boli voči nemu len Spojené štáty, na čo Nemci niekedy radi zabúdajú.

Zjednotenie bolo však aj vnútorne kontroverzným aktom. Vyslovili sa proti nemu významní nemeckí intelektuáli. Proti boli mnohí sociálni demokrati. Ešte koncom novembra 1989 sa aj vtedajší kancelár, hlavný architekt znovuzjednotenia Helmut Kohl vyslovil za postupný prechod od spojenectva cez konfederáciu k federácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite