Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledné slovo bude mať pápež

.iva Mrvová .časopis .spoločnosť

Zatiaľ čo doznievajú emócie z pápežovej návštevy Spojených štátov, pozornosť sa obracia späť k Vatikánu. V Ríme sa začala mimoriadna synoda a na stole sú vážne otázky. 

silne klimatizovanú sálu zaplnilo 47 európskych biskupov, 44 biskupov z Afriky, 45 z Ameriky, 23 z Ázie a piati z Oceánie. Prítomní sú i kardináli, kňazi, rehoľné sestry, manželské páry i delegáti z iných, bratských cirkví. V histórii je to len tretíkrát, čo pápež zvolal mimoriadne zasadnutie biskupského kolégia. Hlavná téma sa dotýka poslania rodiny v cirkvi v súčasnosti. Vzrušenie a pozornosť médií sa však upriamuje najmä na tri kontroverzné body. Otázku anulácie manželstva, udeľovanie sviatostí pre rozvedené a opätovne zosobášené páry a postoj voči homosexuálne cítiacim.

.nediktovať, načúvať
Mimoriadny charakter Synody biskupov na tému rodiny odhalila už jej minuloročná prípravná časť. Okrem toho, že vzbudila nevídaný ohlas médií, priniesla i čosi iné. Namiesto príkazov a zákazov, ktoré mnohí od Cirkvi čakali, sa zasadnutie pod taktovkou Františka sústredilo najmä na „akt načúvania“. Je ťažké prehliadnuť dominantnú tému súčasného pápeža. Solidarita v spojení so subsidiaritou, apel na spoluzodpovednosť za ľudí, ktorí žijú v blízkom okolí, sú prvoradým záujmom Františkovho pontifikátu.

Cirkev chce vnímať výzvy, ktorým v súčasnosti čelia manželstvá i rodiny. Prvýkrát preto vytvorila dotazníky, prostredníctvom ktorých zblízka mapovala situáciu dnešných rodín. V histórii sa doteraz nič podobné neudialo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite