Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Fettuccine alla Alfredo – maslo na zlate

Fettuccine alla Alfredo – maslo na zlate

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.09.2022

Písali sme tu o rôznych talianskych jedlách z cestovín a pri všetkých sa použitie masla či smotany spomínalo ako smrteľný hriech. Kde sa potom vzala móda vytvárať husté, smotanové omáčky a servírovať ich hosťom? Môžu za to fettuccine Alfredo.

Cacio e pepe, cestoviny Ríma

Cacio e pepe, cestoviny Ríma

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.09.2022

Vyzerajú podobne ako slávne uhliarske špagety, no nie sú to ony. V súčasnosti sú na vzostupe, možno preto, že na rozdiel od spaghetti alla carbonara pochádzajú naozaj z Talianska a sú ľahšie. Cacio e pepe (čítame kačo e pepe).

Tahdig, poklad perzskej kuchyne

Tahdig, poklad perzskej kuchyne

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.08.2022

Na prvý pohľad vyzerá ako kopček čudného zrnitého pudingu s pozlátenou pokrývkou. Keď však človek podíde bližšie, zistí, že ide len o uvarenú ryžu. Sklamanie je však okamžite preč, keď tú ryžu ochutná. Je to poklad. Tahdig.

Talianske slaniny – pancetta a guanciale

Talianske slaniny – pancetta a guanciale

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.08.2022

V Taliansku sa im nedá vyhnúť, odvšadiaľ na vás vyskakujú. A nedá sa ani doma, pokiaľ človek varí taliansku kuchyňu. Neustále dilemy: ktorú zo slávnych talianskych slanín má použiť, keď pripravuje to či ono? Dať tam pancettu alebo guanciale?

Kurča Marengo: Šťastné jedlo Napoleona

Kurča Marengo: Šťastné jedlo Napoleona

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.08.2022

O mnohých známych osobnostiach vieme, že boli mimoriadni gurmáni a často stoja za vznikom rôznych nových jedál. Medzi ne sa občas snaží niekto prepašovať aj takých, ktorí si to až tak nezaslúžia, veriac, že ich to poľudští. Napríklad Napoleona.

Kus renesančného mäsa

Kus renesančného mäsa

.jozef Koleják .kultúra .dobré jedlo 29.07.2022

Vo Florencii je tento druh rozkoše povinnosťou. Prechádzate sa hádam najkrajším mestom na svete a odvšadiaľ na vás dýcha nezlomný duch človečenstva. Dokonca aj z tanierov v reštauráciách. Pred vysmiatymi tvárami tam totiž pravidelne pristáva odvážne veľký steak: bistecca alla Fiorentina.

Spaghetti alle vongole – láska z Neapola

Spaghetti alle vongole – láska z Neapola

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.07.2022

Prechádzate sa prehriatym večerným mestom, odvšadiaľ na vás pokrikuje taliančina a frivolný smiech. Z reštaurácií vanú vône a lákajú sadnúť si, objednať víno a čakať na zázrak. Ten aj vždy príde. Najčastejšie v podobe spaghetti alle vongole.

Pastiersky chlebíček

Pastiersky chlebíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.07.2022

Pri potulkách Španielskom, Portugalskom či Južnou Amerikou natrafíme zvyčajne ráno na čosi, čo z diaľky pripomína pokrkvané párky a zblízka pečivo. Vytŕča z tanierikov či dokonca papierových vreciek a ľudia ho konzumujú s neskrývanou vášňou. Churros (čítame čuros).

Éclair, francúzske banániky

Éclair, francúzske banániky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.06.2022

Tak ako naše odievanie, aj jedlo pravidelne podlieha rôznym módnym vlnám. Raz je na výslní to, inokedy ono. Často niečo upadne do zabudnutia, aby sa po rokoch vynorilo s novonadobudnutou slávou. Výnimkou nie sú ani zákusky. Éclair.

Uzlíček – praclík

Uzlíček – praclík

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.06.2022

Máme ho na stole častejšie, ako by sme si mohli myslieť. Pri každej návšteve, večernom maškrtení či na výlete nás sprevádza ako malý snack v podobe tyčiniek. Chrumkavých a obsypaných soľou. Kto by si pomyslel, že ich predchodcom je obyčajný praclík?