Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Biela hostina

Biela hostina

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Keď sa nesú, vidno to v celej miestnosti. Ľudia dvíhajú hlavy a naťahujú krky, aby ich zazreli. Z tanierov v čašníkových rukách sa parí a v miestnosti to zašumí. Najmenej polovica z prítomných totiž začne ľutovať, že si ich neobjednali tiež. Pirohy.

Koliesko ku koliesku

Koliesko ku koliesku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Obrovský ružový plátok. Pozeráme naň a máme pocit, že dýcha. Najemno nakrájaný, voľká si na pulte, alebo ešte lepšie – na voskovom papieri, v ktorom zabalený poputuje rovno do nášho košíka. Žmurká na nás svojimi bielymi okami a dožaduje sa pozornosti. Mortadella.

Dážďovka

Dážďovka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyníma sa pod plátkami údeného mäsa či carpaccia, figuruje ako súčasť sviežeho šalátu spolu s ostatnými zelenými kamarátkami, odvážnejší ju jedia len zakvapnutú olejom a citrónom. Jej listy sa podobajú na púpavu a chutia horkasto, s jemným štipľavým chvostíkom. Rukola.

Žltoplutvý a modroplutvý

Žltoplutvý a modroplutvý

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Ešte v deväťdesiatych rokoch sme ho v obchodoch iba sotva mohli nájsť tak, ako ho bežne vídame dnes – vystaveného na ľade. Skôr by sme naň natrafili ako na natlačeného v konzervách: lacnejšieho v podobe sivých rozvarených chuchvalcov, prémiového ako ružové kúsky. Tuniak.

Zrnko úspechu

Zrnko úspechu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dnes sa o ňom málokedy píše či hovorí, a to aj napriek tomu, že stále stojí za mnohým pozoruhodným a dobrým, čo vyprodukovala na poli gastronómie či priamo kultúry naša civilizácia. Skromný motor zázračnej evolúcie ľudstva s obyčajným menom: jačmeň.

Svätojánsky chlieb menom karob

Svätojánsky chlieb menom karob

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Visia z nádherného, členitého stromu a šelestia vo vlahom prímorskom vánku. Nevyzerajú dvakrát vábne. Sú všakovako poskrúcané, tmavohnedé a tvrdé. Pripomínajú na strome zabudnuté rohy stredomorskej divej kozy či africkej gazely. Sú to však len obyčajné struky, ktorým domorodci hovoria karob.

Píniový orech: semienko z Pompejí

Píniový orech: semienko z Pompejí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Patria medzi najdrahšie orechy na svete, hoci to vlastne ani orechy nie sú. Človek už skúsil hádam všetko: kedysi sa však očividne zahral na veveričku a zo stromu zniesol na naše taniere semienko, ktoré nesmie chýbať v žiadnej stredomorskej kuchyni – píniový orech.

Mafiny: Vankúšiky z Walesu

Mafiny: Vankúšiky z Walesu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé bábovky nasúkané v pestrofarebných pohárikoch pripomínajúcich plisované sukne starých materí. Vyriešia všetky problémy s pohostením vrátane tých najstresujúcejších: detských osláv. Deti aj dospelí si pre ne idú nohy dolámať a dajú sa pripraviť neuveriteľne rýchlo. Mafiny.

Pred pôstom

Pred pôstom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Tej vôni sa nedá ujsť. Visí vo vzduchu, ťaživá, sladká, nasýtená krvou a majoránom. Ligocú sa na pekáči. S rozžiarenými očami po nich siahame. Sú horúce, no nám to neprekáža: chrup! Z toho zvuku párajúceho sa čreva naskakujú zimomriavky. Jaternice.

Chuť mesačného svitu

Chuť mesačného svitu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nájdeme ich pri všetkých tých sušených rezancoch všakovakého tvaru a pôvodu v obchodíkoch alebo kútikoch venovaných ázijským špecialitám. Hovejú si v priesvitnom vrecku: krásne, okrúhle a šuchotavé. Priehľadné, jemne ryhované kolieska so vzorkou tenisového výpletu, ktoré voláme ryžový papier.