Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Pavlovov reflex. Rebrá sa nikdy nepovažovali za nejakú extra lahôdku

Pavlovov reflex. Rebrá sa nikdy nepovažovali za nejakú extra lahôdku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Sedíme na pive a vieme úplne presne, kedy sa to začína. Otvoríme menu, zavadíme očami o tie dve slová a už sa to nedá zastaviť: márne sa snažíme pokračovať ďalej, tlačíme svoj pohľad k ďalším položkám, aj tak si objednáme bravčové rebrá.

Ťažký luxus. Jesť zlato nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov

Ťažký luxus. Jesť zlato nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Zvyčajne sa na tejto strane zaoberáme niečím, čo vonia alebo chutí. Dnes to tak nebude. V posledných rokoch sa čoraz častejšie stretávame s tým, že na dezertoch, delikatesách či priamo v nápojoch nachádzame ligotavé šupinky či plátky pravého nefalšovaného zlata.

Štóla. Až päť pápežov sa muselo vystriedať na stolci, kým sa dočkala svojho masla

Štóla. Až päť pápežov sa muselo vystriedať na stolci, kým sa dočkala svojho masla

.jozef Koleják .spoločnosť .dobré jedlo

Bielym prachom potiahnutý bochník dýcha na sviatočnom stole, v niektorých domácnostiach dokonca priamo pod stromčekom. Vyzerá jednoducho, no ukrýva mnoho tajomstiev. Svet pozná veľa vianočných buchiet s rovnakým rodokmeňom, my sa pozrieme na tú, čo je k nám najbližšie: štóla.

Vanilkové rožky. To najkrajšie, čo nám po sebe v gastronómii zanechala habsburská monarchia

Vanilkové rožky. To najkrajšie, čo nám po sebe v gastronómii zanechala habsburská monarchia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci ich poznáme, bez nich akoby neboli Vianoce. Keď sa pečú, už na priedomí či vo výťahu rozoznávame ich orechovú vôňu a cítime, ako sa budú lámať a zanechávať na prstoch jemný cukrový poprašok. Najobľúbenejšie vianočné pečivo v našom regióne: vanilkové rožky.

Indická datľa. Veselá ingrediencia na okyslenie jedál, ktorá pripomína roztlačenú mandľu

Indická datľa. Veselá ingrediencia na okyslenie jedál, ktorá pripomína roztlačenú mandľu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V obchode s exotickými potravinami nevyzerajú jeho struky dvakrát vábne. Pripomínajú poriadne prerastenú tropickú húsenicu, ktorá stvrdla v prachu. Alebo ešte v niečom horšom. Ľudia, ktorí ho nepoznajú, od neho s odporom bočia. A pritom ide o jednu zo základných kuchynských ingrediencií. Tamarind.

Rasca z Ríma. Je všade tam, kde sa očakáva veľká alchýmia chutí

Rasca z Ríma. Je všade tam, kde sa očakáva veľká alchýmia chutí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je trochu menšia ako naša klasická rasca a nezriedka na jej podlhovastom tele ešte zachytíme zvyšky vláskov z jej okolíka. No čo sa týka chuti, je korenistejšia a okrem výraznej zemitej tóniny na jazyk prináša aj závan citrusov – rímsky kmín.

Kokosový cukor. Na výslnie cukrových náhrad prišiel s uchvacujúcim príbehom

Kokosový cukor. Na výslnie cukrových náhrad prišiel s uchvacujúcim príbehom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako hnedý cukor, len je na pohľad o čosi jemnejší. Dá sa kúpiť aj v podobe malých homolí – presne tak, ako ho, povedzme na Srí Lanke, vidíme na dedinských trhoch. Je v chuti trošku jemnejší a vonia karamelom. Kokosový cukor.

Patrí medzi veľmi staré výmysly. Ako mohlo niekomu napadnúť niečo také ako tarhoňa

Patrí medzi veľmi staré výmysly. Ako mohlo niekomu napadnúť niečo také ako tarhoňa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé biele a béžové kocôčky alebo podlhovasté slzičky, ktoré sa tmolia na kraji taniera v školskej jedálni. Zvyčajne sa podávali k dusenej hovädzine či pečeni. K tomu obligátna kyslá uhorka. Kedysi nehodná povšimnutia, dnes sa vracia do reštaurácií a bistier vo veľkom štýle: tarhoňa.

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako baretka, na ktorú niekto v poslednej chvíli naniesol károvaný vzor. Inde zas pripomína čudnú hubu, čo sa dvíha spod ihličia kapusty a vôbec nevyzerá ako jedlá. No stačí zobrať paličky, odtrhnúť kúsok, ochutnať a človek je stratený. Okonomijaki.

Bol raz jeden strapec. Kedysi patrili hrozienka medzi to najvzácnejšie, čo sa do Európy dovážalo.

Bol raz jeden strapec. Kedysi patrili hrozienka medzi to najvzácnejšie, čo sa do Európy dovážalo.

.jozef Koleják .spoločnosť .dobré jedlo

Sú takou bežnou a ľahko dostupnou súčasťou koláčov, dezertov, pudingov či plniek, že ich považujeme za samozrejmosť. Pričom kedysi boli nielen vysoko cenenou odmenou, ale niekde doslova platidlom. A vďaka tomu sa dostali aj do ustálených slovných spojení – hrozienka.